ZÁHRADA: Orchidey neznášajú prievan

  • Nezaradené
  • 23. júna 2010, 13:24
  • Autor:

Pri pestovaní orchideí si musíme uvedomiť, aké druhy chceme pestovať, kde ich chceme umiestniť a aké máme na ich pestovanie podmienky. K najdôležitejším faktorom patria svetlo, teplo, voda, pravidelné prihnojovanie a kvalita substrátu.

Svetlo: Orchidey žijúce v tropických pralesoch majú po celý rok dostatok svetla. V prírode rastú poväčšine prichytené svojimi koreňmi na stromoch alebo kroch. Tieto podmienky môžeme v bytoch alebo domoch poľahky splniť ich umiestnením na okenný parapet. Nevhodným umiestnením je južné okno bez tieňa a bez vetrania. Pozor na prievan, ten orchidey neznášajú. Najvhodnejšie je umiestniť rastliny na okná orientované na východ alebo na západ. No aj tu je potrebné zabezpečiť tieň pri obedňajšom slnku.

Teplo: Každý rastlinný druh má svoje nároky okrem svetla aj na teplo a to podľa prostredia, v ktorom rastie, a tak orchidey záhradníci rozdelili na tri skupiny: studené, teplé a temperované v skleníkoch. Orchideám, ktoré pestujeme v bytoch alebo rodinných domoch, vyhovujú podmienky s relatívnou vlhkosťou okolo 60 až 70 %. V miestnostiach s ústredným kúrením stačí, ak k rastlinám postavíme misku s vodou a zabezpečíme dobré vetranie.
Voda: U orchideí platí, že menej je niekedy viac. Zálievka musí byť veľmi opatrná, hlavne v zimnom období. Zalievame odstátou odvápnenou, ak je to možné, dažďovou vodou. Dôležitou podmienkou je teplota zálievky. Rastlinky polievame aj rosíme vždy vodou izbovej teploty. Čo sa polievania týka, vhodné je napríklad raz týždenne ponoriť kvetináč do nádoby s vodou asi na hodinu, alebo raz týždenne poriadne preliať zvrchu v kúpeľni, kde prebytočná voda odtečie a až potom ju preložiť do druhej nádoby. V lete je možné ráno jemne rosiť na listy.

Hnojenie: Hnojiť je potrebné len v období rastu, nikdy nie vo vegetačnom pokoji. Stačí obyčajné tekuté hnojivo na orchidey. Na orchidey pestované ako epifyty (rastúce na strome) používajte len asi polovičnú koncentráciu.

Pôdne zmesi: Tie možno rozdeliť na pôdne zmesi pre stromové (epifytické) a na pôdne (terestrické) orchidey. Substrát pre stromové orchidey by mal byť ľahký, mal by udržiavať vlhkosť. Pôdne orchidey rastú v inom substráte ako stromové. Zmes je možné vytvoriť z jedného dielu rašeliny, jedného dielu hrubého piesku, jedného dielu zotletého bukového lístia. Túto zmes zmiešame s obyčajnou zeminou, ktorú je potrebné predtým sterilizovať. Rastliny presádzame podľa potreby. Hlavne vtedy, keď sa rozloží substrát, čo je asi každé dva roky. Po vyňatí z črepníka odstránime poškodené a odumreté korene, trsovité druhy môžeme rozdeliť. Na presadenie môžeme použiť rovnaký črepník, ale s novým substrátom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia