Predsedovia krajských samospráv rokovali o situácii na cestách

  • Spravodajstvo
  • 22. júna 2010, 08:48
  • Autor:TASR

TRNAVA – Situácia na cestách II. a III. triedy a finančná situácia vyšších územných celkov (VÚC) boli na programe rokovania Združenia SK8. Predsedovia samosprávnych krajov sa stretli v Trnave, kde skonštatovali, že ťažká kamiónová doprava naďalej prejazdmi poškodzuje majetok VÚC.

"Situácia je kritická najmä v tých regiónoch, ktoré boli postihnuté záplavami," uviedol po skončení rokovania predseda SK8 Tibor Mikuš.  Združenie bude preto podľa jeho vyjadrenia žiadať ministra dopravy o prijatie legislatívneho riešenia za zabránenie tranzitu kamiónov po týchto komunikáciách, ktoré sú vo vlastníctve krajských samospráv a používaním ktorých si prepravcovia nahrádzajú prejazd spoplatnenými úsekmi ciest I. triedy a diaľnicami. SK8 verí, že ministerstvo dopravy situáciu dorieši.
Pretože, ako povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Mikuš, riešenie problému umiestňovaním dopravného značenia so zákazom vjazdu by VÚC stálo milióny eur navyše. "To by neprinieslo žiadaný výsledok, jednoznačne uprednostňujeme legislatívnu úpravu," informoval Mikuš.
Predseda SK8 ďalej informoval, že za prvý polrok má každý z krajov výpadok dane z príjmu fyzických osôb (FO) zhruba na úrovni 33 percent. "To je spolu asi 75 miliónov," upozornil. Povedal, že situácia vedie VÚC k úsporným opatreniam. Predsedovia VÚC sa v Trnave dohodli, že požiadajú predsedu vlády o poskytnutie finančnej výpomoci na zabezpečenie originálnych kompetencií.
Ohrozený je podľa nich chod škôl a školských zariadení, domovov sociálnych služieb či zabezpečenie prímestskej dopravy. TTSK napríklad, ako uviedol Mikuš, prijal už dávnejšie opatrenia na eliminovanie dôsledkov finančnej krízy. "Zastavili sme investície, viažeme prostriedky a riešime iba havarijné stavy," dodal Mikuš. Ak by trend výpadku dane FO pokračoval týmto tempom, prišlo by vo VÚC podľa neho k zníženiu prostriedkov o 12 až 15 percent oproti minulému roku. Listom chce preto SK8 žiadať o pomoc pri odvrátení kolapsu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika