Právnik radí: Susedské práva – 2. časť

  • Nezaradené
  • 21. júna 2010, 16:50
  • Autor:JUDr. Martin Palkovič, advokát

V rámci problematiky susedských práv Občiansky zákonník neobmedzuje svoju úpravu len na zákaz emisií, teda zákaz obťažovania susedov hlukom, prachom a pod. Sú tu aj ďalšie práva a povinnosti voči užívateľom susediacich pozemkov a stavieb, ktoré vlastníka vo výkone jeho vlastníckych práv obmedzujú.

Dôležitou povinnosťou je neohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami na svojom pozemku či svojej stavbe. Ak vlastník stavby alebo pozemku k úpravám pristúpi, je povinný urobiť dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku.
Za obmedzovanie práv suseda zákon považuje i prerastanie vetiev stromu alebo koreňov stromu na jeho pozemok. Zároveň susedovi umožňuje, aby presahujúce korene a vetvy odstránil. Nesmie tak však urobiť v nevhodnej ročnej dobe, t.j. počas vegetačného obdobia, aby nedošlo k zničeniu celého stromu. Uvedené oprávnenie suseda na zásah do cudzieho stromu sa môže na prvý pohľad javiť ako neprimerané. Je však povinnosťou každého vlastníka pozemku, aby už pri výsadbe stromov zohľadnil ich budúcu veľkosť a snažil sa predchádzať tomu, aby stromy zasahovali na susediaci pozemok.Vlastníci susediacich pozemkov sú taktiež povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb.   
Za obhospodarovanie pozemku možno považovať i zber úrody, napríklad oberanie ovocia zo stromu. Ide pritom len o krátkodobý pobyt na cudzej stavbe alebo pozemku na konkrétny účel. Nejde o právo na každodenný vstup, napríklad za účelom prechodu k svojmu pozemku. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana