Veslár Babač v Blede tesne za najlepšími

  • Veslovanie / Šport
  • 18. júna 2010, 10:48
  • Autor:Štefan Gregorička

PIEŠŤANY/PRAHA – Slovenský reprezentant vo veslovaní – Lukáš Babač z VK Sĺňava Piešťany – sa v júni zúčastnil na dvoch významných medzinárodných podujatiach a v oboch patril k najlepším.

Najskôr si otestoval svoju formu na 97. ročníku Primátorského štítu v Prahe. V skife mu patrilo druhé miesto za Ondřejom Synekom z pražskej Dukly, na ktorého strácal v cieli dvojkilometrovej trate necelých deväť sekúnd. Z Prahy sa Babač presunul do slovinského Bledu, kde sa konalo prvé kolo Svetového pohára. Zverenec trénera Václava Kacířa začal výborne, keď vyhral svoju rozjazdu s náskokom 2,45 sekundy pred Brazílčanom Silvom.
V semifinále skončil druhý na Purchasem z Veľkej Británie, za ktorým zaostal o 1,74 stotín sekundy. Vo finále si veslár Sĺňavy chcel vybojovať historickú medailu z pretekov Svetového pohára, preto začal od úvodných metrov aktívne. Po prvej päťstovke mu patrila priebežná tretia pozícia, po kilometri už bol druhý, no potom ho predstihol Francúz Goisset. Pred štvrtým Brazílčanom Silvom, ktorého v rozjazde zdolal, viedol o dve sekundy. Brazílčan však nasadil v záverečnej štvrtine trate nevídaný finiš a túto časť pretekov absolvoval dokonca rýchlejšie než vedúci Brit Purchase.
Na vedúce duo mu už jeho finiš nestačil, no na Babača áno, a tak sa piešťanský veslár musel uspokojiť s celkovým štvrtým miestom spomedzi 14 štartujúcich. „V polovici trate som ‘chytil‘ vlnu, čo ma trochu rozhodilo, a do konca pretekov som sa už nedostal do tempa,“ odôvodnil svoju štvrtú priečku Lukáš.
Úvodné preteky SP v skife ľahkých váh vyhral Purchase (V. Británia) za 7:14,71 min. Druhý bol Goisset (Francúzsko) – 7:21,22, tretí Silva (Brazília) – 7:23,74 a štvrtý Babač (SR) 7:27,86 min.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel