Na pódiu bolo viac ako sto tanečníc „zušky“

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. júna 2010, 09:59
  • Autor:V. Dusíková

PIEŠŤANY – Takmer tri hodiny trval tanečný program žiačok Základnej umeleckej školy v Piešťanoch v Dome umenia. Dynamika, radosť z pohybu, krása, živelnosť, fantastická atmosféra – to všetko sa varilo vo veľkom tanečnom kotli spolu s ingredienciami – pestrými kostýmami, potleskom a cvakaním spúšte fotoaparátov.

Pod pódiom sedelo asi päťdesiat malých drobcov, ktorí obdivovali výkony svojich súrodencov. Ich rodičia, ktorí si odkrútili služby pri príprave kostýmov i niekoľkoročnom vodení dievčat na tanečnú, si užívali minúty slávy i zadosťučinenia v pohodlí červených sedadiel nášho stánku kultúry. Tanec striedal tanec. Jeden originálnejší ako druhý. Kankán, Piešťanské lekná, Lienky, Step, Tance z východného Slovenska, Tanec s vejárom, Múzy, Džungľa, Hey boy, Svadobný tanec, Madona, Šarišská polka,  Rozkvitnutá lúka, Mažoretky, Trenčín dolinečka, Metlový tanec,  M. Jackson, Pieseň zeme a veľkolepá záverečná Afrika a disco – to boli názvy tancov, ktoré naše piešťanské nádeje nacvičili pre pastvu očí a potešenie duše.
V zákulisí vládol čulý ruch. Učiteľky – Dagmar Kuběnová, Monika Ondrášiková, Miriam Šupenová a Monika Bruncková odeté vo večerných šatách menežovali jednotlivé čísla a z Domu umenia odchádzali s plnými náručami kvetov. Tie im darovali ich zverenkyne počas slávnosti vyraďovania absolventov. Dievčatám poďakoval za reprezentáciu aj skvostné výkony riaditeľ ZUŠ v Piešťanoch Kamil Vavrinec a zástupkyňa Emília Tuláková.
"Na záverečnom vystúpení bolo na javisku viac ako sto tanečníčok," skonštatovala D. Kuběnová. "Ešte dnes mám z celého koncertu príjemnú eufóriu v duši a myslím si, že rovnaké pocity prežívajú aj moje kolegyne," dodala Kuběnová.


V Dome umenia zatancovali aj profesionálna baletka Lujza Bundová, bývalá žiačka Dagmar Kuběnovej a Daminán Šimko, obaja absolventi tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave. Piešťanku Lujzu Bundovú sme mali možnosť obdivovať aj počas predstavenia Slovenského národného divadla – Labutie jazero.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek