Štúr sa s Adelou stretávali na pôjde

  • Cestovanie
  • 16. júna 2010, 11:00
  • Autor:Regina Hulmanová

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní navštívime Zemianske Podhradie.

Zemianske Podhradie je malá dedinka v strede Bošáckej doliny, neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Obec je významná z archeologického, kultúrneho i historického hľadiska. Z pohľadu literárneho je nerozlučne spätá s Ľudovítom Štúrom a jeho nenaplnenou láskou k Adele Ostrolúckej, ale i s Jozefom Ľudovítom Holubym a Ľudovítom Vladimírom Riznerom.

Najstaršou pamiatkou tejto bošáckej dedinky je renesančný kaštieľ zo 17. storočia (neskôr klasicisticky upravený) a najvýznamnejšou v rámci strednej Európy je evanjelický kostol postavený v ranoempírovom slohu. Kaštieľ patril rodine Ostrolúckych, často ho navštevovala ich vznešená a vzdelaná dcéra Adela. Tu sa prvýkrát stretla s Ľudovítom Štúrom, ktorý prišiel navštíviť svojho brata Samka, evanjelického kaplána. Ľ. Štúr si získal nielen uznanie a podporu rodiny Ostrolúckej, ale i srdce ich dcéry Adely. V súčasnosti je kaštieľ sídlom Domova sociálnych služieb a spojitosť kaštieľa so štúrovcami pripomína iba betónový plot s blednúcimi maľbami tých, ktorým vďačíme za náš jazyk.

Evanjelický kostol je zvláštny tým, že je postavený na močaristom podklade a pôdorys má tvar elipsy. Okolo celého kostola je krásne stĺporadie, ktoré obkresľuje jeho obvod. Z regionálnych novín Nového Mesta nad Váhom – Prameň – sa môžeme o kostole dozvedieť i niektoré zaujímavosti. Kostol má štvoro dverí otočených na každú svetovú stranu, pričom ani jedny nie sú hlavné. A zo zadnej strany kostola je postavený rebrík vedúci na pôjd, ktorý bol miestom tajných stretnutí Ľudovíta Štúra s Adelou Ostrolúckou a zároveň i miestom, kde sa Ľ. Štúr ukrýval v časoch prenasledovania.

Okrem stĺporadia kostol obklopuje a uzatvára i pamätný dom Holuby – Rizner, ktorý je venovaný dvom významným osobnostiam pôsobiacim v obci. J. Ľ. Holuby okrem toho, že bol miestnym evanjelickým farárom, zaslúžil sa o botanický výskum Bošáckej doliny a okolia i o zbierku ľudových zvykov. Ľ. V. Rizner pôsobil ako učiteľ a bol významným bibliografom. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav