Na Pohode budú účinkujúci z tridsiatich krajín

  • Spravodajstvo
  • 16. júna 2010, 12:16
  • Autor:ts/online redakcia

TRENČÍN – Po štvrtkovom zahrievacom dni otvorí v piatok napoludnie festival Bažant Pohoda slávnostný koncert Štátnej filharmónie Košice s dirigentom Petrom Breinerom, počas ktorého zaznejú hymny všetkých zastúpených krajín v Breinerových úpravách. Spolu budú môcť návštevníci počas tohto ojedinelého projektu počuť 27 hymien, z toho niektoré vo viacerých verziách.

Zoskupenie Abraham Inc. je postavené na osobnostiach, ktoré majú rôzne hudobné korene – fenomenálny klarinetista David Krakauer je hviezdou klezmeru a živým dôkazom, že aj nenápadný klarinet vie byť vzrušujúcim hudobným nástrojom. Svetovým pojmom medzi perkusionistickými orchestrami je maďarská Amadinda, ktorá odohrá na festivale hneď dva koncerty. Okrem slovenskej premiéry diela Mallet Quartet od priekopníka minimalizmu Steva Reicha bude v nedeľu vítať slnko s programom zloženým zo skladieb z Ugandy, Tahiti, Gabunu, Malawi, Zimbabwe, Číny, Ghany a indonézskych ostrovov Bali a Jáva.
Organizátori mali možnosť vidieť naživo aj vystúpenie Johana Saru jr. a jeho skupiny. Z východu prídu do Trenčína dve zaujímavé telesá – ukrajinské kvareto Dakha Brakha a Rusi La Minor. Balkánsku hudbu bude zastupovať v netradičnej elektronickej forme duo Shazalakazoo z Belehradu a bulharskí Balkan Xpres Soundsistema, ktorí vystúpia aj so živými hudobníkmi hrajúcimi na buzuki, gitarách a perkusiách.
Zastúpenie bude mať aj Austrália – skupina Blue King Brown. Doslovne svetovým telesom je All Stars Refjúdži Band. Pricestujú síce zo susedného Česka, no v zostave sú hudobníci z viacerých krajín. Všetko sú to utečenci a cudzinci, žijúci v Českej republike, pochádzajúci z Kurdistanu, Arménska, Číny, ale aj Slovenska, Švajčiarska, USA a Česka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória