ZÁHRADA: Mladé rastlinky potrebujú teplo

  • Nezaradené
  • 15. júna 2010, 16:36
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, ako rozmnožovať izbové rastliny.

Izbové rastliny sa rozmnožujú zvyčajne od jari do konca leta, teda vtedy, keď sa rastliny nachádzajú vo fáze rastu a majú dostatok svetla a tepla. Niektoré z nich je možné rozmnožovať po celý rok. Okrem pomocných prostriedkov (nôž, nádoby), ktoré musia byť čisté, je dôležitým prvkom substrát (pôda), kde budú rásť.
Výsev: Ak sa rozhodnete pre rozmnožovanie týmto spôsobom, musíte si zabezpečiť čerstvé semienka, aby ich klíčivosť bola čo najlepšia. Čím sú menšie, tým musí byť jemnejší substrát. Na povrch substrátu rozložíte semienka, ktoré klíčia na svetle (nezakrývajú sa) – napríklad kaktusy, gloxínia, kalanchoe. Jemnou vrstvou substrátu sa zakrývajú hlavne väčšie semienka sa zakrývajú. Doba klíčivosti je u rôznych rastlín rôzna. Ak sa objavia prvé lístky, uchopte rastlinu za klíčne listy a pomocou paličky ju opatrne uvoľnite a zasaďte do črepníka. Na začiatok si vyberte menšie črepníky, pretože viacnásobné presádzanie podporuje tvorbu koreňov.
Vrcholové odrezky: Tieto odrezky získate z mäkkých vrcholových výhonkov od jari do konca leta. Nesmú mať kvetné púčiky. Odrežte ich nad pazuchou listu s dĺžkou asi 10 cm. Spodné listy odstráňte, odrezok vložte do substrátu. Substrát jemne pritlačte a polejte, nadbytočnú vodu nechajte odtiecť. Črepník môžete zakryť vrecúškom, aby sa vytvorila potrebná vlhkosť vzduchu. Po vytvorení mladej rastlinky musíte zaštipovať konce výhonkov, aby sa rozvetvila. Odrezky môžete zakoreňovať aj v rašelinových tabletách. Tieto odporúčame umiestniť do minipareniska, kde budú mať vhodnú klímu pre zakorenenie.
Kmienikové odrezky: Nemajú vegetačný vrchol, preto vyháňajú z viacerých púčikov. Od začiatku sa rozvetvujú, takže ich netreba neskôr zaštipovať. Touto metódou sa rozmnožujú hlavne draceny.
Delenie rastlín: V tomto prípade sa rastliny starajú samy o potomstvo. Na materskej rastline vytvárajú vyzreté rastlinky s lístočkami a korienkami, ktoré buď odpadnú a rastú ďalej v substráte, alebo ich treba od materskej rastliny oddeliť a vysadiť. Takto rozmnožujeme hlavne trsové rastliny ako maranty, calatey a pod.
Mladé rastlinky potrebujú pre svoj ďalší vývin teplo a vlhkosť, svetlo, ochranu proti vyparovaniu. Teplo pôdy je dôležité hlavne pre klíčenie a tvorbu koreňov. Svetlo patrí medzi najdôležitejšie rastové činitele, v zime môže ísť o doplnkové osvetlenie. Ochrana proti vyparovaniu je dôležitá pri rozmnožovaní odrezkami. Ak nie sú ešte vytvorené korienky, ktorými rastlina prijíma vodu a živiny, hrozí nebezpečenstvo vyschnutia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina