Právnik radí: Premlčanie práva

  • Nezaradené
  • 15. júna 2010, 11:14
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Ak veriteľ neuplatní svoje právo, napríklad peňažnú pohľadávku, proti dlžníkovi v premlčacej dobe na súde alebo u iného príslušného orgánu, právo sa premlčí.

Premlčanie znamená, že právo na plnenie naďalej existuje, ale len v oslabenej forme, ak dlžník namietne premlčanie práva. Súd na základe oprávnenej námietky dlžníka, že právo je premlčané, toto právo v súdnom konaní veriteľovi priznať nemôže.

V občianskoprávnych vzťahoch je všeobecná premlčacia doba trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Zákon však upravuje pre niektoré druhy práv špeciálnu dobu premlčania. Napríklad, ak bolo dohodnuté plnenie v splátkach, začína plynúť premlčacia doba jednotlivých splátok odo dňa ich zročnosti. Ak sa pre nesplnenie niektorej zo splátok stane zročným celý dlh, začne plynúť premlčacia doba odo dňa zročnosti nesplnenej splátky.

Pri právach na plnenie z poistenia začína plynúť trojročná premlčacia doba za rok po poistnej udalosti. Ak ide o právo oprávneného dediča na vydanie dedičstva, začína plynúť premlčacia doba od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa dedičské konanie skončilo. Právo na náhradu škody sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa poškodený dozvie o škode a o tom, kto za ňu zodpovedá. Najneskoršie sa právo na náhradu škody premlčí za tri roky, a ak ide o škodu spôsobenú úmyselne, za desať rokov odo dňa, keď došlo k udalosti, z ktorej škoda vznikla; to neplatí, ak ide o škodu na zdraví.

Právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, kto sa na jeho úkor obohatil. Najneskôr sa premlčí za tri roky, a ak ide o úmysel, za desať rokov.

Práva z prepravy sa premlčujú za jeden rok s výnimkou práv na náhradu škody pri preprave osôb. Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa desať rokov nevykonávalo.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina