Piešťanskú nemocnicu navštívia klauni

  • Spravodajstvo
  • 15. júna 2010, 11:14
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY – Pacientov na detskom oddelení piešťanskej nemocnice sa dnes chystajú potešiť Zdravotní klauni. Choré deti chcú členovia občianskeho združenia Červený nos Clowdoctors opätovne rozveseliť programom plným smiechu a gagov.

„Sme radi, že znovu prídu, už sa na nich tešia,“ povedala hlavná sestra Renáta Potroková. Piešťanské detské oddelenie má kapacitu dvadsať lôžok, v súčasnosti je hospitalizovaných šesť detí. „Termín návštevy dohadujeme s klaunmi vopred, počet detí nevieme, samozrejme, ovplyvniť,“ dodala. Povedala, že klaunom s červenými bombuľkami na nose iste aj bez znalosti slovenčiny porozumie ich imobilný pacient Sergio z Talianska. Do Piešťan prišiel na liečenie do špecializovaného zariadenia pre deti a pre zhoršenie zdravotného stavu trávi teraz svoj čas v nemocnici.
Dnes majú zdravotní klauni pripravení program Niečo naviac s množstvom kúziel, pesničiek, zaujímavých „liečebných metód“ a nečakaných humorných a zábavných situácií. Zdravotná klauniáda trvá tri až štyri hodiny. Vždy začína konzultáciou so zdravotným personálom o psychickom a zdravotnom stave pacientov. Potom už klauni zaklopú na dvere nemocničnej izby a opýtajú sa, či môžu vojsť. Vždy ich čaká nadšená odpoveď – áno!
S týmto programom zájdu do konca júna do nemocníc v Bánovciach nad Bebravou, Michalovciach, Rimavskej Sobote, Košiciach, Dunajskej Strede a v Nových Zámkoch. Okrem nich navštívia s celotýždňovým programom Circus Paciento dlhodobo hospitalizované deti v Banskej Bystrici. Klauni pomáhajú prekonávať strach detí z rozličných procedúr, vyšetrení a liečebných zákrokov.
Svojimi návštevami chcú oddeliť malého pacienta od choroby a psychickej nepohody, chcú zaujať hrou, zapojiť ho do nej a vykúzliť na detskej tvári úsmev. Dvadsaťšesť profesionálnych zdravotných klaunov pravidelne navštevuje hospitalizované deti na lôžkových oddeleniach nemocníc v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach, v Martine, Prešove, Trnave, Liptovskom Mikuláši a v Nitre.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina