Heinola: Obyvateľov trápi stav ciest

  • Spravodajstvo
  • 15. júna 2010, 16:40
  • Autor:Igor Paulech, video: vd

PIEŠŤANY – Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v rámci bodu pripomienky a dopyty občanov vystúpil Jozef Jančovič za obyvateľov ulíc Heinolská, Helsinská, Fínska, Baltská, ale aj Jazerná, Lužná či Sihotská,…

…ktorí spoločne s riaditeľmi hotelov Máj a Sĺňava podali podnet na mestský úrad na riešenie katastrofálneho stavu niektorých prístupových komunikácií na sídlisku Heinola. V liste upozornili i na to, že v zimnom období sa nevykonávala údržba ani na vyasfaltovaných komunikáciách.

Problém s cestami na Heinole má viacero aspektov. Podľa odpovede primátora Rema Cicutta z konca mája v roku 1998 mestskí poslanci súhlasili s riešením územno-plánovacej dokumentácie – časť technická infraštruktúra a komunikácie na sídlisku Heinola s podmienkou, že stavbu bude financovať investor bez nárokov na mestský rozpočet. Zástupca investora v tom čase vyhlásil, že cesty a infraštruktúru vybuduje z vlastných prostriedkov.

V roku 2000 však boli tri parcely a časť zo štvrtej, na ktorých sú v súčasnosti prístupové cesty, odovzdané Mestu Piešťany. Na ich výstavbu dostala radnica príspevok od štátu. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR poskytlo dotáciu viac ako 100-tisíc eur. Mesto Piešťany preinvestovalo na chodníky takmer 272-tisíc. „Z týchto peňazí mesto vybudovalo niektoré cesty kompletne, ostatné zostali iba vyštrkované a osadili sa na nich obrubníky. Približne v roku 2004 sme z mestského rozpočtu dofinancovali a dorobili ďalšie úseky. No hlavne v nezastavaných častiach stále zostávajú cesty iba vyštrkované,“ vysvetľuje vedúca odboru správy Mestského úradu Piešťany Eva Pobjecká.

Obyvateľom Heinoly najväčšie vrásky spôsobujú komunikácie a vstupy do tejto obytnej časti od Veternej ulice. Tu sú však podľa E. Pobjeckej pozemky pod cestami stále v súkromných rukách. V súčasnosti evidujú 48 vlastníkov. Vedúca odboru správy vidí riešenie tohto problému v podobnom kroku, aký sa udial v roku 2000. „Pokiaľ sa všetci vlastníci dohodnú a darujú tieto pozemky mestu, budeme môcť buď z rozpočtu, či dotácií zabezpečiť dostavbu komunikácií na sídlisku Heinola.“

Na cestách, odovzdaných do správy mesta, údržbu podľa primátora zabezpečujú Služby mesta Piešťany. „Údržba ostatných ciest nie je vzhľadom na majetkovoprávny stav možná z rozpočtu mesta,“ uvádza na záver svojho listu občanom Remo Cicutto. 
Takto vyzerali cesty na Heinole počas nedávnych prívalových dažďov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián