Voľby: V Piešťanoch sa recitovalo a v Hlohovci volili na kúpalisku

  • Spravodajstvo
  • 14. júna 2010, 09:55
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/HLOHOVEC – Približne 100 kúpeľných hostí v sobotu s voličskými preukazmi volilo do 17. hodiny v okrsku číslo 9 v Piešťanskom informačnom centre. Nachádza sa totiž najbližšie ku Kúpeľnému ostrovu, kde sú ubytovaní klienti počas svojich ozdravných pobytov.

"Prišli zo všetkých kútov Slovenska, ale najviac ich je z Bratislavy," povedal pre TASR predseda okrskovej volebnej komisie  Juraj Žlnay. Častým prípadom boli manželské páry. "Nemali sme v ich prípade žiadne problémy, k voličským preukazom mali všetci aj občianske preukazy, nikoho sme nemuseli odmietnuť," dodal Žlnay. S prenosnou urnou odišli členovia komisie do nemocnice za imobilnými pacientmi kúpeľov. Nateraz sa pohybuje účasť okolo 40 percent.
Komisiu podľa Žlnayových slov ráno zaskočila jedna pani v stredných rokoch. Prišla do volebnej miestnosti a začala recitovať báseň. "Takú o zmysle života a tak. Ale nevolila. Keď dorecitovala, povedala, že je z kúpeľov a ešte príde voliť," konštatoval.
Tento volebný okrsok dnes navštívila aj prvovolička Katka z Bratislavy, spolu s mamou, ktorá ju na liečenie do Piešťan prišla na víkend navštíviť. "Nechcela som si to nechať ujsť, aj keď nie som doma," povedala. Pani Agneše z Jarovníc vybavila volebný preukaz jej dcéra a poslala jej ho do Piešťan. "Je to moja občianska povinnosť," uviedla telesne postihnutá dôchodkyňa po vhodení volebného lístka do urny. Pani Anna zo Spišskej Belej prišla do volebnej miestnosti podopierajúc sa dvomi barlami. "Ešte pred niekoľkými dňami som bola imobilná, ale teraz som z kúpeľného domu dokázala prejsť, tak som tu," povedala. Jej pobyt vo volebnej miestnosti sa nakoniec o niečo predĺžil, lebo s jednou členkou komisie zistili, že majú na Spiši spoločných známych.
V Hlohovci chceli voliť v plavkách, ale nepochodili
Umiestnenie volebnej miestnosti priamo na kúpalisko počas jeho plnej prevádzky nebol dobrý nápad. Skonštatoval to predseda okrskovej volebnej komisie č. 13 v Hlohovci Štefan Dziubek. Jedným z dôsledkov tohto rozhodnutia radnice bolo, že dve Hlohovčanky volili až na druhý pokus. "Pôvodne prišli do volebnej miestnosti v plavkách. Jedna členka komisie ich upozornila, že voľby sú dôstojný a vážny úkon a mali by byť pri ňom primerane odeté.
Tak sa zobrali a odišli. O niečo neskôr volili už v riadnom oblečení," povedal Dziubek. On sám v tej chvíli v miestnosti nebol, ale má informáciu, že k žiadnej potýčke medzi komisiou a ženami neprišlo. "To sme si ani nemohli dovoliť," dodal. Kúpalisko má podľa Dziubeka dva vchody, jeden pre platiacich návštevníkov, druhý pre voličov. "Pri tom našom musí stáť človek, aby vchádzali iba tí, čo chcú hlasovať. Nie sme spokojní s takýmto stavom," dodal.
K prípadu záujmu voliť v plavkách sa vyjadril člen Ústrednej volebnej komisie Ivan Weiss. "Ak tento prípad spočíva len v oblečení, tak takéto obmedzenie volebný zákon nepozná a v tomto prípade ide o obmedzenie volebného práva, pretože každý volič má mať možnosť voliť bez ohľadu na to, ako je oblečený," konštatoval.
Ako objasnila jej predsedníčka Tatiana Janečková, komisia zatiaľ podnet v súvislosti s týmto prípadom nedostala. Osobne si myslí, že keď si ľudia uplatňujú svoje hlasovacie právo, mali by byť primerane oblečení, pripomenula však, že zákon hlasovanie v plavkách nezakazuje a občania preto mali právo voliť. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland