Pamätné stromy zasadené na území mesta

  • História
  • 13. júna 2010, 00:02
  • Autor:Viliam Nemec/(šg)

Piešťany sa môžu pochváliť rôznymi druhmi vysadených alejí. Napríklad topoľová sa nachádza za Evou, platanová pri Váhu, lipová Pod Párovcami i v mestskom parku, topoľová na západnom okraji mestského parku a gaštanová na východnom okraji parku.

Okrem toho rastú v meste aj stromy, ktoré boli vysadené ako pamiatka na rôzne výročia. Na rozdiel od sôch, ktoré sa osádzali či odstraňovali po takmer každej zmene politického režimu, stromy zväčša prežili bez ujmy.
Dominantným stromom v Piešťanoch bola a ešte i stále je lipa – symbol Slovanov. Ako ich s úctou a vážnosťou sadili naši predchodcovia, tak by sme ich mali opatrovať a venovať im patričnú úctu aj my, aby sa zachovali pre ďalšie generácie. Podľa dátumov vysadenia môžeme pamätné lipy v Piešťanoch zoradiť takto:
1. LIPA SLOBODY bola zasadená v roku 1918 alebo 1919. Nachádza sa na bývalom trhovisku – rínku, dnešnom Námestí slobody. Prvá zmienka o jej existencii sa objavila v zápisniciach telovýchovnej jednoty Orol z rokov 1920 a 1921.
2. MASARYKOVA LIPA je z roku 1921 a dodnes stojí v blízkosti meteorologickej stanice v parku. Zasadili ju na počesť návštevy prezidenta prvej ČSR, T. G. Masaryka, v Piešťanoch. Pôvodne bola označená tabuľkou, ktorú vyrobil kamenár Václav Rympler. Tabuľku však v čase druhej svetovej vojny odstránili a dnes je pri nej tabuľka, ktorú tam nainštalovali z iniciatívy Českého spolku v trnavskom regióne.
3. LIPA ÚSTAVY (prvá) – zasadili ju 8. septembra 1992 pri príležitosti prijatia prvej Ústavy samostatnej Slovenskej republiky. Pôvodne bola zasadená na Námestí slobody v blízkosti Lipy slobody. Pri výstavbe novej fontány ju pre-sadili na začiatok parku v blízkosti Skákajúcej fontány.
4. LIPA ÚSTAVY (druhá) – zasadená 9. septembra 1992 a na-
chádzala sa na sídlisku Adam Trajan oproti budove základnej školy. Dnes by sme ju už márne hľadali, pretože pravdepodobne pri výstavbe parkoviska oproti školy bola odstránená.
5. LIPA SLOVENSKEJ ARMÁDY (prvá) – do zeme ju vložili 26. marca 1993 na počesť 54. výročia obranných bojov novovzniknutej slovenskej armády proti maďarskej agresii. Vysadili ju pred rímsko-katolíckym kostolom svätého Štefana,oproti pamätníku padlých v prvej svetovej vojne. Spolu s ďalšími lipami bola odstránená pri úprave vonkajšieho okolia a chodníkov pri kostole.
6. LIPA SLOVENSKEJ ARMÁDY (druhá) bola zasadená 26. marca 1993 na sídlisku A. Trajan. Dnes stojí v tesnej blízkosti obytného domu č. 28. V čase jej sadenia dom ešte nestál a lipa bola zasadená v areáli malého námestia medzi ostatnými budovami.
7. PARTNERSKÉ LIPY – osem mladých líp slávnostne zasadili 2. júna 2002 na počesť Slávnosti partnerských miest 2002 v Piešťanoch. Lipy sa nachádzajú v parčíku na mieste bývalého Teplického cintorína pri evanjelickom kostole. Na ich slávnostnom zasadení sa zúčastnili zástupcovia ôsmich partnerských miest: Varaždínskch Toplíc, Budapešti, Hajdúnánásu, Luhačovíc, Heinoly, Poděbrad, Ustrone a Piešťan.
8. LIPU ROTARY KLUBU zasadili v roku 2004 na počesť stého výročia vzniku tejto organizácie. Lipa stojí v tesnej blízkosti Skákajúcej fontány.
9. TRI STROMY zasadili 1. mája 2010 v rámci podujatia Máj na Sĺňave pri minifutbalovom ihrisku Makabea na konci Vážskej ulice pod názvom Živá panoráma. Lipy dostali mená: Inovec, Bezovec a Marhát.
Väčšina z týchto pre Piešťany pamätných stromov nemá žiadnu informačnú tabuľku o svojej existencii, pôvode a význame. Aj preto o nich nemá prevažná časť obyvateľov Piešťan ani potuchy. Dúfam, že sa čoskoro dočkajú pozornosti príslušných organizácií v meste alebo aspoň ochrancov prírody a budú opatrené príslušnou informačnou tabuľkou a ich okolie bude skrášlené sadovými úpravami.
Zároveň sa chcem poďakovať všetkým, ktorí mi svojimi poznámkami a spomienkami umožnili zachovať kus histórie mesta. Boli to hlavne kronikár mesta Piešťany Alexander Murín, kapelník Gašpar Haring, ktorý so svojou dychovkou sadenie niektorých líp hudobným programom sprevádzal, ďalej Ján Baranovič, Drahomíra Moretová, Ladislav Mušinský, Ján Galo a ďalší. Bez ich pomoci a článkov v miestnych periodikách by som len ťažko mohol tento zoznam zostaviť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek