Návštevníkov privítajú tóny Čajkovského

  • Spravodajstvo
  • 11. júna 2010, 14:36
  • Autor:ip

PIEŠŤANY – Slávnostné fanfáry piešťanského hudobného festivalu zaznejú Piešťanmi dnes už päťdesiaty piaty krát. S prichádzajúcim výročím však organizátori pripravili niekoľko zmien.

O novinkách v programe nám porozprávala dramaturgička festivalu a riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová.
S jubileom prišla jedna zmena. Môžete nám prezradiť, o čo ide a prečo ste sa rozhodli festival takto ozvláštniť?
Na každom otvorení hovorím, že je to malý zázrak, že sa tento festival narodil a prežil tak dlho. Na priedomí Domu umenia určite nebudú chýbať tradičné fanfáry, no k päťdesiat päťke sme pripravili jednu dramaturgickú zmenu. Namiesto Slovenskej filharmónie celý festival otvoríme slávnostným predstavením baletu Slovenského národného divadla. Zaznejú tu melódie od Čajkovského a do Domu umenia sa po dlhých rokoch znovu vráti klasický balet – klasické choreografie.
Priaznivci piešťanského festivalu o vystúpenie Slovenskej filharmónie ale neprídu…
Filharmónia je pre nás stále domovským telesom. Aj keď naše väzby už nie sú také priame, vždy bude mať veľký priestor na festivaloch. Už od momentu, keď začal v roku 1980 fungovať Dom umenia, Slovenská filharmónia prešla tak prirodzene pod túto strechu. Tohtoročné vystúpenie je ozvláštnené aj tým, že spolu s filharmóniou bude hrať mladý a talentovaný violončelista z Izraela Gavriel Lipkind. Toto predstavenie začne 25. júna netradične až o dvadsiatej hodine.
Čo všetko ste na jubilejný ročník pripravili?
Pri prípravách festivalu som už dvadsaťpäť rokov. Ako nás učil už prvý riaditeľ Domu umenia Ladislav Farkaš, je to vyvrcholenie sezóny. Okrem baletu si návštevníci budú môcť vychutnať aj muzikálové predstavenie Fidlikant na streche. Opäť sa sem vráti umelecký súbor Lúčnica s programom Mladosť a krása. Ten sme s veľkým úspechom odpremiérovali práve v našich priestoroch pred niekoľkými týždňami. Ľudové motívy vystrieda džezová hudba. Po minulom roku sa vrátia aj do Domu umenia džezové melódie počas druhého ročníka Festivalu Jozefa Doda Šošoku.
Tí skôr narodení si budú môcť zaspomínať a vrátiť sa do mladosti prostredníctvom koncertu slupiny Collegium musicum. Inštrumentálne majstrovstvo Mariana Vargu doplní slovenský mladý hudobník Marin Valihora.
V priestoroch Domu umenia sa predstaví aj Štátny komorný orchester Žilina, vystúpi organista David di Fiore a premiérovo si diváci budú môcť vychutnať oratórium Štefana Šurina. Súčasťou festivalu bude aj koncert Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala. Pre mladšiu generáciu zahrajú diela Petra Breinera, ktorého inšpirovala hlavne skupina Beatles.
Ponúkneme aj zaujímavú výstavu z histórie Slovenskej filharmónie a v predvečer otvorenia festivalu sprístupníme výstavu karikatúr Boba Perneckého a jeho priateľov.
Piešťanský festival sa ale koná aj mimo Domu umenia…
Samozrejme. V rámci festivalu sa uskutoční niekoľko podujatí v meste. Nemôžu chýbať majstrovské kurzy Petra Dvorského v piešťanských kúpeľoch. Záverečný slávnostný koncert účastníkov kurzov uzavrie tento ročník festivalu.
Dúfam, že tá okrúhla 55-ka bude príjemná, nenastanú žiadne ostré hrany pri výbere podujatí a programov a tie príjemné „okrúhliny“ budú rezonovať v mysliach divákov a poslucháčov 55. ročníka Piešťanského hudobného festivalu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund