V Piešťanoch sneží z topoľov

  • Spravodajstvo
  • 10. júna 2010, 10:03
  • Autor:TASR/online redakcia

PIEŠŤANY – Výsledky monitoringu peľu v ovzduší napovedajú, že alergikov bude i naďalej trápiť najmä peľ tráv z čeľade lipnicovitých a obilnín. Tiež menej agresívny peľ gaštana, duba, buka, orecha, borovice, tisu, bazy, agátu, pŕhľavovitých rastlín, repky olejnatej, skorocelu, šťaveľa a agáta.

V ovzduší sú však aj spóry húb Cladospórium, Alternária, Stemphylium, ktoré sa ale vzhľadom na daždivé počasie v minulých dňoch vyskytovali väčšinou v stredných až vyšších koncentráciách.
"Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých pokračuje na celom Slovensku. Po dažďoch sa peľ tráv vo vyšších koncentráciách vyskytuje najmä v mestách, kde neboli trávnaté plochy pravidelne kosené pred rozkvitnutím. Tiež v oblastiach stredného a severného Slovenska, kde sú väčšie plochy lúčnych porastov," konštatovala Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.
Koncentrácie peľu borovice majú podľa analýzy výsledkov monitorovacích staníc PIS stále klesajúcu tendenciu. Rovnako peľu tisu, buka, orecha, duba, agáta, bazy, pŕhľavy, skorocelu a šťaveľa. Čoskoro však pribudne peľ lipy. V blízkosti polí sa môžu vyskytovať vyššie koncentrácie peľu ešte stále kvitnúcej raže a pšenice, ktoré patria medzi významné alergény. Po dažďoch a oteplení sa v ovzduší výraznejšie zvýšia aj koncentrácie spór húb (plesní).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana