Konvalinky hrali väzňom aj deťom z domova

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 10. júna 2010, 23:55
  • Autor:Š. Gregorička, foto: archív súboru

PIEŠŤANY – Aj keď v dnešnej dobe sú amatérske divadelné súbory skôr raritou než pravidlom, stále sa ešte nájdu nadšenci, ktorí tento druh ľudového umenia nenechajú zapadnúť prachom. Jedným z nich je amatérsky režisér Bohuš Gúčik z neďalekých Považian.

Prečo však o ňom píšeme v našich novinách? Dôvod je celkom prozaický. Členov svojho ochotníckeho súboru Konvalinky si vyberá zväčša medzi mladými ľudmi z nášho okresu.
„Veľmi dobrú spoluprácu mám s vedením i profesormi z piešťanského Gymnázia Pierra de Coubertina, ktorí nám dávajú k dispozícii priestory na nácvik a niektorí študenti sú aj našimi členmi. Hercami sú nielen mladí ľudia z tejto školy, ale pochádzajú z celého okresu. Napríklad Piešťanec Aurel Rusnák je v Konvalinkách už 12 rokov. Momentálne pracuje v Prahe, no keď má čas, vždy si rád príde za nás zahrať. V hre Kamenný chodníček od Ferka Urbánka, ktorú sme reprízovali už 40-krát, hrá hlavnú mužskú úlohu. Neodmysliteľnou členkou nášho súboru je aj študentka VŠMU Pavlína Hulmanová, ktorá hrá hlavnú ženskú úlohu. Z Drahoviec mám v súbore Martina Majtána, Kristínu Doktorovú a Mariku Ivančíkovú. Tá si už v Konvalinkách zahrala všetky ženské úlohy. Divadlo túto študentku práva veľmi baví a do súboru sa vrátila aj po vyliečení zranenia panvy, ktorú jej zlomil kôň," chváli Mariku B. Gúčik.
Rekordérkou Konvaliniek v počte odohraných predstavení v ich novodobej 30-ročnej histórii je terajšia profesorka na piešťanskom gymnáziu Ivana Hosnerová. Tá odohrala v hre Rozmarín až 274 predstavení. Ďalšími stálymi členmi súboru sú učiteľka z piešťanskej „učňovky" Mária Branderská, Lenka Šimončíková, Jana Sikoňová a z Vrbového dochádza Martina Boorová. Zabudnúť nemožno ani na mora-vianskeho rodáka Petra Vyberala z Brunoviec. „O dievčatá v súbore núdzu nemáme, horšie je to s chlapcami. V pláne mám nacvičiť hru Hriešnice, no tam by som potreboval viacerých chlapcov. Neraz musím za niekoho zaskočiť aj ja. Nedávno som si napríklad zahral opilca, hoci som abstinent. Doteraz sa nám najlepšie vystupovalo v Dolnej Krupej, kde je priestranná sála a vždy bolo vypredané.
V Krtovciach sme zasa hrali v takej malej sále, že sme nemali ani kde postaviť kulisy. Keďže tam nebolo javisko, malé deti sedeli hercom takmer pri nohách," prezradil nám s úsmevom zážitky z ich vystúpení Bohuš Gúčik.
Od neho sme sa dozvedeli, že záujem o ich predstavenie je veľký a keby boli vždy všetci herci pokope, mohli by hrať aj každý týždeň. V tejto sezóne už predviedli sedem predstavení a do leta ich ešte ďalších sedem čaká. A to nielen na Slovensku, ale aj na Morave. Peniaze na činnosť získavajú hlavne od sponzorov, pretože tie, ktoré dostanú za vystúpenia, obyčajne venujú charite. „Na tieto účely sme dali už vyše 450 eur. Prispeli sme napríklad na kostoly i onkológiu, zadarmo sme hrali deťom z domova v Zlatovciach a raz sme mali predstavenie aj pre odsúdených priamo vo väznici vIlave," skromne dodáva zanietený režisér. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek