ZÁHRADA – Šálka jahôd chráni mozog

  • Nezaradené
  • 8. júna 2010, 23:12
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí, prečo pestovať jahody.

Jahody patria medzi najobľúbenejšie sezónne ovocie. Poznali ich už starí Rimania a vyrábali z nich rôzne kozmetické prípravky. Ako chutné ovocie sa dostali do Európy až začiatkom 18. storočia vďaka francúzskym korzárom.
Jahody sú bohaté na vitamín C a vlákninu, obsahujú 6-9 % cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Pre obe skupiny sú veľmi vhodné, pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín, a tiež chróm, ktorý je pre spracovanie cukru v organizme dôležitý. Vysoký obsah ovocných kyselín (kyselina citrónová a jablčná) má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (znižuje cholesterol v krvi), vitamín C, karotén, flavonoidy a triesloviny. Aj vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď robia z jahôd skutočne kvalitné ovocie.
Červená farba jahôd je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6-12 hodín – ešte dlhšie ako najtmavšie čučoriedky. Aróma jahôd patrí medzi najkomplikovanejšie v prírode vôbec – pozostáva z vyše tristo známych a množstva neznámych látok. To však môže byť aj dôvod, prečo sú niektorí ľudia na jahody alergickí. Preto treba byť opatrní najmä pri zavádzaní jahôd do jedálneho lístka dojčiat. Ak máte svoje vlastné jahody, zberajte ich ráno, hneď potom, ako uschne rosa.
Avšak nielen plody sú zdravé. Od mája do augusta môžeme zbierať listy z lesných jahôd. Pre vysoký obsah trieslovín, éterických olejov, vitamínu C (až 380 mg/100 g), alkaloidov, glykozidu fragarínu, flavonoidov kvercetínu a kvercitrínu ich možno využiť pri liečbe hypertenzie, gynekologických ochorení, dne a zápalových ochoreniach kĺbov, obličkových kameňoch, zápaloch žalúdočnej a črevnej sliznice.
Pri šľachtení sa okrem spomínaných vlastností preferuje aj pevnosť dužiny, čo umožní dlhšiu skladovateľnosť a lepší transport. Odolnosť proti najvýznamnejším chorobám a škodcom patria medzi priority v šľachtení. Hľadajú sa odrody tolerantné až rezistentné proti plesni sivej, múčnatke, škvrnitosti plodov a na Slovensku ešte, našťastie, nie až tak rozšírenej červenej škvrnitosti koreňov, ktorú veľmi často sprevádza aj rizomové vädnutie a verticiliové vädnutie listov. Väčšina novošľachtencov zahŕňa v sebe niektorú z týchto vlastností, ale zatiaľ nebola vyšľachtená ani jediná odroda, ktorá by nebola náchylná na niektorú z týchto chorôb.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina