Pri záplavách pomáhali tri tisícky vojakov

  • Spravodajstvo
  • 6. júna 2010, 10:21
  • Autor:TASR/online redakcia

SLOVENSKO/PIEŠŤANY – Tohtoročné prudké a dlhotrvajúce dažde, ktoré spôsobili záplavy vo viacerých regiónoch Slovenska, si vyžiadali nasadenie už viac ako 3000 vojakov s 214 kusmi techniky.

 Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga.
  V období od 1. júna pomáhali vojaci pri evakuácii 444 osôb. Vojenskí zdravotníci zasahovali aj pri nehode počas spevňovacích prác na hrádzi Ondava.
"Za týchto päť dní sme rozviezli v okolí Starej Ľubovne 13.500 litrov pitnej vody," uviedol hovorca. Príslušníci OS SR rozviezli aj 10 ton materiálu zo Štátnych hmotných rezerv, pričom išlo najmä o spacie vaky, deky a karimatky.
"Spolu sme z našich skladov vydali 4400 kusov pohotovostných dávok potravín pre evakuovaných občanov," dodal. Ďalej vysvetlil, že jeden takýto potravinový balíček zabezpečí stravu pre jednu osobu na tri dni. 

      Vojaci v uplynulých dňoch vykonali 99 obhliadkových letov v trvaní viac ako 42 hodín. Pri preprave vriec s pieskom boli nasadené aj vrtuľníky, ktoré spolu prepravili 65 ton takýchto vriec.

      OS SR vyčlenili 18 nákladných automobilov na rozvoz 5000 stravných dávok teplej stravy, pričom ju rozvážajú aj dnes v Kežmarku, Prešove, Svinej, Jarovniciach, Starej Ľubovni, Bardejove a Šahách.
           Ďalej pripomenul, že v období od 14. do 23. mája bolo nasadených v Leviciach, Piešťanoch, Dolnom Kubíne, Čadci, Bytči, Kysuckom Novom Meste, Stropkove a Trebišove 914 vojakov so 49 kusmi techniky. Počas zásahu bolo vykonaných aj osem letov vrtuľníkmi v trvaní päť hodín. Hlavnou úlohou príslušníkov Ozbrojených síl SR bolo plnenie, nosenie a ukladanie vriec s pieskom pozdĺž vodných tokov a hrádzí, aby sa zabránilo vyliatiu tokov z ich korýt.
      Neprestávajúce dažde spôsobili záplavy, a teda aj nasadenie ozbrojených síl, aj v období od 1. júna. Vodné toky spôsobili problémy obyvateľom Slovenska pri Leviciach, Bardejove, Nových Zámkoch, Nitre, Revúcej, Prešove, Trebišove a Lučenci. Ďalší deň už vojaci zasahovali aj v okolí Košíc a v Trenčíne.
Ozbrojené sily boli uvedené do druhého stupňa pohotovosti, ktorý sa vyhlasuje v prípade, ak v stave bezpečnosti došlo k ohrozeniu života alebo zdravia osôb, životného prostredia alebo majetku, alebo ak na území Slovenskej republiky alebo jej časti bol (bude) vyhlásený núdzový stav či mimoriadna situácia. 

      Od 3. júna pokračovali vojaci na rovnakých lokalitách, pribudli ohrozené Michalovce a situácia v týchto lokalitách bola rovnaká aj v piatok (4. 6.). Dnes vojaci zasahujú aj v Starej Ľubovni, Trebišove, Leviciach a Banskej Bystrici. Po plnení a ukladaní vriec s pieskom vojaci plnili úlohy aj pri evakuácii osôb zo zaplavených obcí, kde bola nasadená prepravná technika a obojživelné transportéry.
Vrtuľníky Vzdušných síl OS SR monitorovali situáciu zo vzduchu a pri obci Nitriansky Hrádok prevážali vrecia s pieskom do vzdialenejších lokalít. Ozbrojené sily SR v piatok 4. júna uvoľnili zo svojich zásob 600 pohotovostných dávok potravín (PODAP) určených pre evakuovaných obyvateľov Slovenska. 
Prečítajte si: Uväzneným rybárom v Maduniciach pomohli vojaci zo seredského útvaru.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia