NIŽNÁ: V minulosti bola najkrajšou v okrese

  • Spravodajstvo
  • 5. júna 2010, 09:23
  • Autor:S použitím materiálov obce napísal Štefan Gregorička

NIŽNÁ – Hľadáte tip na výlet alebo informácie o okolitých obciach? Možno vás inšpiruje seriál Piešťanského týždňa o potulkách regiónom, v ktorom postupne predstavíme všetky obce nášho regiónu. V tomto vydaní prichádza na rad Nižná.

Nižná v číslach:
 528 – počet obyvateľov
 805 ha – rozloha chotára
 r. 1532 – prvá písomná zmienka
 r. 1927 – súčasný názov obce

Prierez históriou

Územie dnešnej Nižnej bolo osídlené už v mladšej i neskorej dobe kamennej. Svedčia o tom aj nálezy z lokality Za kostolom a kostrové pohrebisko zo strednej doby bronzovej. Na stredoveké osídlenie zasa poukazujú nálezy črepov. V listinách sa obec po prvý raz spomína v roku 1532. Chotár obce vznikol podľa historikov odčlenením od susedných chotárov – buď chtelnického alebo veľkokostolianskeho. Medzi vtedajších vlastníkov patrili v prvej polovici 16. storočia Onoryovci.

Po vymretí rodu sa stali vlastníkmi Nižnej Erdödyovci, no menšie podiely vlastnili aj miestni zemepáni. Názov obce sa viackrát menil, no bol podobný tomu dnešnému (Nysnya, Nisnia, Nisna). Na začiatku 20. storočia sa obec volala Niszna, v období I. svetovej vojny mala maďarský názov Nésznafalva a po skončení vojny Nizna. Až v roku 1927 pribudol na posledné písmeno dĺžeň a v tejto podobe sa používa názov dodnes. Po cirkevnej stránke bola i je Nižná súčasťou farnosti v Dolnom Lopašove.
Najväčší rozmach zaznamenala obec za socializmu, keď sa postavil areál družstva a viacero verejných budov. V nich dnes sídlia aj obecný úrad, svadobka a ďalšie inštitúcie. V rovnakom období sa postavilo aj dnes už nefunkčné kúpalisko.

Obecné symboly

Erbom obce je modrý štít, v jeho poli je umiestnené zlaté srdce. Z neho vyrastá zlatý tulipán so striebornou stopkou a na koncoch zalomenými striebornými listami. V obci sa zachovali dve pečate. Prvá je z roku 1600 a v pečatnom poli je srdce, z ktorého vyrastá kvet. V kruhopise pečate je nápis SIGL. NISNE. 1600. Druhá pečať obce je o 117 rokov mladšia. V jej pečatnom poli je zobrazený sv. Štefan kráľ s berlou (biskupskou palicou) v pravej ruke. V kruhopise je nápis SIGILLUM PAGI NIZNA 1717. Vlajka obce s tromi cípmi pozostáva z pásov modrej, bielej a žltej farby.

Oplatí sa vidieť

Najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou Nižnej je kostol sv. Štefana. Na jeho mieste bola v minulosti kaplnka, postavená v roku 1645. Kostol dokončili v roku 1682 a prestavali v roku 1900. Ďalšími historickými pamiatkami sú kríže popri cestách. V areáli cintorína je aj pamätník obetiam prvej svetovej vojny. Obyvatelia obce sa živili najmä poľnohospodárstvom, no nechýbala tu ani kováčska dielňa, mlyn a pálenica.

Nižná dnes

Obec má vybudované všetky inžinierske siete s výnimkou kanalizácie. Tá jestvujúca slúži len na odvod dažďovej vody. „Chceli by sme konečne vybudovať aj splaškovú kanalizáciu. Požiadali sme o dotáciu z eurofondov, no zatiaľ sa veci ďalej nepohli,“ povedal starosta Jozef Mikuš. „Z Programu rozvoja vidieka sme dostali 169-tisíc eur, za ktoré sme zaizolovali zatekajúcu rovnú strechu a vymenili krytinu na dnes už 30-ročnej budove nášho úradu, pretože do nej zatekalo ako do starej stodoly. Navyše sme na budove vymenili všetky okná a dvere za plastové a zateplili ju. Začali sme v apríli a práce budú hotové do polovice júna,“ dodal starosta. V budove obecného úradu sídlia aj ďalšie inštitúcie, napríklad pošta, knižnica, klubové miestnosti i tanečná sála.
Chcú tu zriadiť aj izbu ľudových tradícií s dobovým poľnohospodárskym náradím. Okrem toho má obec aj vlastnú svadobnú sieň, v ktorej sa konajú všetky rodinné a spoločenské akcie.

Nižná podala na ministerstvo

výstavby projekt na rekonštrukciu a prístavbu požiarnej zbrojnice, v pláne majú tiež vybudovať zberný dvor s kontajnermi na separovaný zber. Ak by na jeho výstavbu získali peniaze, vyriešili by problém so separovaním domového odpadu i s divokými skládkami. V obci postavili v poslednom desaťročí aj dve bytovky. V jednej našlo bývanie osem a v druhej šesť rodín. Záujem o takéto bývanie pretrváva, preto by radi postavili aj ďalšie bytovky. „Išlo by o byty do vlastného užívania. Na ich výstavbu však zatiaľ nemáme peniaze,“ vysvetlil Jozef Mikuš.

Spoločenské vyžitie

V obci v minulosti vyvíjali činnosť takmer všetky spoločenské organizácie, vrátane divadelných ochotníkov. Dnes už fungujú len futbalisti a hasiči. Mladí ľudia sa do záujmovej činnosti zapájajú len sporadicky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia