Tablo s bohom obchodu vydržalo tri dni

  • Spravodajstvo
  • 4. júna 2010, 14:48
  • Autor:V. Nemec

PIEŠŤANY – Držiac sa hesla: „Lepšie jedenkrát vidieť, ako trikrát počuť“ som zastavil sa pri vile Loger a obdivoval oznamované najväčšie tablo v Piešťanoch, ba vraj na Slovensku. Pri privieraní – zaostrovaní očí, aby som jednotlivých maturantov rozoznal, som privrel oči celkom a zrazu som mal pred očami jedno tablo, ktoré bolo v Piešťanoch najkratšie.

Nie však rozmermi, ale dobou, počas ktorej bolo vystavené vo výklade – necelé tri dni. Stalo sa to ešte v roku 1993, keď v 4. S na hotelovej akadémii maturovali absolventi štúdia v odbore: ekonomika obchodu a služieb. Tak ako dnes, i vtedy mladé pekné slečny hľadali niečo zaujímavé, čo by bolo hlavným motívom ich maturitného tabla. Nakoľko v študijnom odbore sa nachádzalo slovo „obchodu“ – vybrali si sochu antického boha obchodu Hermésa, ktorá vtedy stála a aj dnes stojí pred hotelom Thermia Palace na Kúpeľnom ostrove.
Slečny pózovaním s ich bohom (obchodu) vytvorili dvojice v rôznych variáciách a bolo im jasné, že ak by sa konala súťaž o najnápadnejšie tablo, určite zaujmú… Ale Hermés je dôkazom toho, že svetom vládne pokrútená ekonomika, a hoci aj je bohom obchodu, nijak zvlášť na tom nezarobil – ani na gate či trenírky, a preto stojí pred Thermiou s holým zadkom a aj predkom. Vedenie školy tablo s odhaleným bohom „nestrávilo“ a na tretí deň muselo byť odstránené.
Zakázali ho i ďalej vystavovať. Našťastie, stihol som ešte tablo odfotiť, takže má vlastne premiéru pred verejnosťou. Odhadujem, že všetci vtedajší maturanti zo 4. S si ho na pamiatku odložia.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina