Poslanci sa nezhodli na prenájme

  • Spravodajstvo
  • 3. júna 2010, 18:11
  • Autor:(IP/ad), video: P. Sedláčik

PIEŠŤANY – Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanci rozprávali o novej podobe prenájmu priestranstva pred hotelom Lipa pre spoločnosť Relax Club, ktorá je vlastníkom objektu hotela. Ani jeden zo štyroch variantov uznesenia však zástupcovia mesta neprijali.

S primátorom mesta Piešťany Remom Cicuttom sme sa rozprávali, ako budú ďalej postupovať v tejto záležitosti.


Spätnou kúpou hotela sa radnica nezaoberala

Piešťanský hotel Lipa na rohu Rázusovej a Winterovej trpezlivo čaká, či sa vrátia časy jeho zašlej slávy. Poslanci na júnovom stretnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) riešili otázku plochy pred touto budovou, ktorú má prenajatú spoločnosť Relax Club. Nájomná zmluva im skončila 31. mája, a preto spoločnosť požiadala o predĺženie nájmu. Členovia MsZ sa však nedokázali zhodnúť na žiadnom z návrhov. V závere zaviazali mesto, aby zistilo možnosti, ako postupovať voči majiteľom, ktorí sa o svoje nehnuteľnosti nestarajú.

Predĺženie nájmu vyvolalo diskusiu

Mesto Piešťany je vlastníkom dvoch parciel s veľkosťou 13-tisíc a 6500 m2, ktoré susedia s objektom hotela. Spoločnosť Relax Club mala do konca mája uzatvorenú nájomnú zmluvu na časť týchto pozemkov s výmerou 903 m2. Ide o predpolie Lipy, ktoré je v súčasnosti ohradené plotom. Pre účely vydania stavebného povolenia požiadala táto bratislavská spoločnosť o predĺženie nájmu.

Poslanci v tomto bode hlasovali až štyrikrát, no nezhodli sa v žiadnom variante. Pokiaľ by si osvojili stanovisko mestskej rady, nájomné pre túto spoločnosť by sa vyšplhalo z doterajších 0,83 eura za m2 za rok na 100 eur/m2/rok. Neprijali ani možnosť nájmu v hodnote 1,50 eura či skrátený trojmesačný nájom za 100 eur/m2/rok.

„Budeme musieť zanalyzovať súčasný stav. Spoločnosť Relax Club ešte má platné stavebné povolenie, no nemajú nájomný vzťah, ktorý má zabezpečiť túto stavbu. Na zastupiteľstve sa nehovorilo o jednom závažnom fakte. Pri Lipe je plot, ktorý tam je pre bezpečnosť okoloidúcich. Pokiaľ by som mal nariadiť odstránenie tohto plota, mohlo by sa stať, že sa pri Lipe niekto zraní,“ vysvetľuje situáciu primátor mesta Piešťany Remo Cicutto.

Na odkúpenie nemajú peniaze

Na júnovom zasadnutí odznela aj otázka odkúpenia hotela Lipa do vlastníctva Mesta Piešťany. „Mesto teraz nemá finančné prostriedky, aby sme mohli odkúpiť tento objekt. Je to jedna z možností, ako riešiť túto problematiku, no hlbšie sme sa ňou nezaoberali,“ hovorí primátor mesta.

Pred poslancov predstúpil tiež konateľ spoločnosti Relax Club Roman Ruhig. Ten poslancom vysvetlil, že vzhľadom na nástup finančnej krízy nemali finančné prostriedky na rekonštrukciu hotela. Chceli žiadať o príspevok z fondov, no podľa výzvy nie sú ako spoločnosť oprávnení požiadať o tieto peniaze. „Keďže toto riešenie tiež bolo nepriechodné, budeme sa snažiť postupne realizovať rekonštrukciu hotela z vlastných zdrojov,“ povedal na zastupiteľstve R. Ruhig. Zástupcovia mesta zadali požiadavku, aby mestský úrad vypracoval do budúceho stretnutia mestského parlamentu možnosti, ako môže samospráva zákonnou cestou zasahovať voči majiteľom nehnuteľností, ktorí sa o ne nestarajú.

Stavebný ruch utíchol

Secesná štvorposchodová budova podľa projektu architektov Böhma a Hegedűsa začala fungovať v roku 1912. Približne od roku 1986 však chátra. Stavebný ruch naposledy „zasiahol“ objekt hotela v roku 2008. Vtedy spoločnosť Golden Eden robila podchytávanie a zabezpečovanie múrov hotela. V suteréne mali vybudovať podzemné parkovisko. V roku 2009 sa vlastníkom hotela stala „eseročka“ Relax Club a požiadala mesto o prenájom predpolia hotela, aby získala potrebné stavebné povolenie. Stavebné povolenie má táto bratislavská spoločnosť do 31. 12. 2011. Spoločníkom oboch firiem je už spomenutý Roman Ruhig z Bratislavy, ktorý podľa obchodného registra SR figuruje v ďalších štyridsiatich obchodných spoločnostiach. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián