Komáre v Piešťanoch sa báť nemusia!?

  • Spravodajstvo
  • 3. júna 2010, 17:51
  • Autor:Adriana Drahovská

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Dlhotrvajúce dažde, vysoká vlhkosť vzduchu a bujná vegetácia sú ideálnym prostredím na premnoženie komárov. Problémy s nimi sa vyskytli minulý rok aj v hlavnom meste.

Vláda SR v prvej polovici mája odporučila šiestim samosprávnym krajom zabezpečiť vykonanie opatrení proti nadmernému výskytu komárov vo vybraných lokalitách. Na postreky v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) vyčlenila až 175-tisíc eur. Piešťanský týždeň zaujímalo, koľko z pridelenej sumy a v akej lokalite bude použitých v našom okrese. Zdá sa však, že komáre v Piešťanoch zatiaľ nikoho netrápia…

O postrekoch ani peniazoch nevedeli

Podľa tlačovej správy Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) sú na území Slovenska evidované oblasti, kde je každoročne hlásený zvýšený až kalamitný výskyt komárov. V prípade Trnavského kraja ide o okresy Dunajská Streda, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava. Na základe výsledkov prieskumu výskytu komárov, ktorý podľa tlačovej správy vykonali regionálne úrady verejného zdravotníctva, sa rozdelí na postihnutých územiach 650 000 eur. Pre Trnavský kraj je vyčlenených 175-tisíc. Koľko z tejto sumy pôjde do Piešťan, sme sa opýtali na radnici aj na kraji, odpoveď sme sa však nedozvedeli. Vedúci referátu životného prostredia Mesta Piešťany Ján Baranovič o tejto možnosti nič oficiálne nevedel.

Podľa Ivana Krajčoviča z oddelenia komunikácie s verejnosťou TTSK bližšie informácie o tom, kto a ako bude peniaze prerozdeľovať, tiež nemajú: „Financie sú určené pre samosprávne kraje, čo bolo zrejme myslené teritoriálne, teda nie pre úrady krajov na priame použitie.“ Odporučil nám obrátiť sa priamo na MŽP SR.

Proti komárom bude bojovať kraj

Riaditeľka komunikačného odboru ministerstva Jana Kaplanová uviedla, že v okrese Piešťany ide o oblasť pri vodnej nádrži Sĺňava a celá organizácia vykonania opatrení proti nadmernému výskytu komárov je v kompetencii samosprávnych krajov: „Ministerstvo financií SR malo do 14. mája 2010 určiť postup a stanoviť termín poskytnutia príspevku na vykonanie potrebných opatrení. Opatrenia proti nadmernému výskytu komárov budú v celom rozsahu zabezpečovať samosprávne kraje v súčinnosti s MF SR.“ Podľa J. Kaplanovej kraje nebudú ďalej spolupracovať s MŽP SR ani s inými úradmi všeobecnej správy v oblasti životného prostredia.
Zaujímalo nás tiež, ako dopadol prieskum o výskyte komárov na Sĺňave, preto sme sa obrátili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave, kde sme sa však dozvedeli, že prieskum nerobili: „Vytypovali sme oblasti, kde by mohlo dôjsť k zvýšenému výskytu komárov.“

O probléme s premnožením tohto hmyzu nevedeli ani na Povodí Váhu: „Na Sĺňave sme v minulosti zvýšený výskyt komárov nezaznamenali,“ povedal pre Piešťanský týždeň vedúci vodohospodárskej prevádzky Ivan Hrnčiarik. Podľa neho je tento problém vypuklejší v oblastiach, kde je viacero močiarov alebo menších rybníkov s vodnými rastlinami.
AKTUALIZÁCIA 
O použití 175.000 eur, ktoré vláda zo svojej rezervy uvoľnila Trnavskému samosprávnemu kraju (TTSK) na opatrenia proti nadmernému výskytu komárov, rozhodne pracovná skupina. Na Úrade TTSK má za úlohu riešiť likvidáciu v prípade premnoženia hmyzu po nedávnych záplavách. Dodávateľov služieb kraj vyberie na základe výberového konania v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. V stredu 2. júna o tom informoval hovorca TTSK Ivan Krajčovič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia