Spoločný nájom bytu manželmi

  • Spravodajstvo
  • 31. mája 2010, 19:40
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Ak sa za trvania manželstva manželia stanú nájomcami bytu alebo aj v prípade ak sa len jeden z nich stane nájomcom bytu, vznikne spoločný nájom bytu manželmi. Vznikom spoločného nájmu manželmi vznikajú obom manželom rovnaké práva a povinnosti vo vzťahu k nájmu bytu.

Ak vznikne len jednému z manželov za trvania manželstva právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, vznikne so spoločným nájmom bytu manželmi aj spoločné členstvo manželov v družstve; z tohto členstva sú obaja manželia oprávnení a povinní spoločne a nerozdielne. Vyššie uvedené princípy však neplatia, ak manželia spolu trvale nežijú. Ak sa niektorý z manželov stal nájomcom bytu pred uzavretím manželstva, vznikne obom manželom spoločný nájom bytu momentom uzavretia manželstva. To isté platí, ak vzniklo pred uzavretím manželstva niektorému z manželov právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu.
V prípade rozvodu manželstva, ak sa rozvedení manželia nedohodnú o nájme bytu, súd na návrh jedného z nich rozhodne, že sa zrušuje právo spoločného nájmu bytu. Súčasne súd určí, ktorý z manželov bude byt ďalej užívať ako nájomca. Pri rozhodovaní o ďalšom nájme bytu vezme súd zo zákona zreteľ najmä na záujmy maloletých detí a stanovisko prenajímateľa.
Ak sa z dôvodu fyzického násilia alebo psychického násilia, alebo hrozby takýmto násilím vo vzťahu k manželovi (alebo tiež k rozvedenému manželovi ako spoločnému užívateľovi bytu alebo k blízkej osobe, ktorá s ním býva spoločne v byte), stalo ďalšie spolužitie v byte neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov alebo rozvedených manželov obmedziť užívacie právo druhého z nich, alebo ho z užívania bytu úplne vylúčiť. Toto slúži na ochranu týraných osôb v bytoch, riešené je takto nútené vysťahovanie z bytu v prípade najrôznejších foriem šikanovania manželky, či detí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav