Na Tematíne si pripomenuli hradného pána Mikuláša Berčéniho

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. mája 2010, 09:33
  • Autor:vd

LÚKA – V sobotu 29. mája sa pod zrúcaninami Tematínu konal Rytiersky deň. Rytieri aj prítomní hostia vzdali spolu so starostom Modrovky Romanom Pomajbom hold niekdajšiemu hradnému pánovi Mikulášovi Berčénimu.

Pod zrúcaninami jedného z najnavštevovanejších hradov v Považskom Inovci starosta obce Modrovka, Roman Pomajbo a členovia Združenia na ochranu hradu Tematín zorganizovali už druhý ročník podujatia s názvom Rytiersky deň.
Starosta dal pri tejto príležitosti zhotoviť žulovú tabuľa, v ktorej je vytesané meno Mikuláša Berčéniho – pána, ktorý vzhliadol svetlo toho sveta v roku 1655 priamo na hrade Tematín.  Hrad získal dedičstvom, okrem toho Berčéniovcom patril kaštieľ v Brunovciach, ba dokonca istý čas boli aj majiteľmi Čachtického hradu. Hrobka Mikuláša Berčéniho sa nachádza v Dóme svätej Alžbety v Košiciach.
 V sobotu 29. mája zažili všetci, ktorí sa na Tematín vybrali spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi aj priateľmi nielen symbolické dobýjanie hradu Beckovskými Bludnými rytiermi, ale aj ukážy streľby zo stredovekých zbraní,  Terchovskú muziku,  práce na hrnčiarskom kruhu,  ale aj výrobu ozdobných predmetov zo skla. Ľudia ochutnali aj vynikajúci Drahošov guláš.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín