Do Piešťan prišli najlepší amatérski filmári

  • Spravodajstvo
  • 28. mája 2010, 14:53
  • Autor:TASR/online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Spolu 113 súťažných príspevkov od 104 autorov v celkovej dĺžke 832 minút – to bol18. ročník celoštátnej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama 2010, ktorá sa konala v Piešťanoch od piatku 28. mája.

Počas troch dní v kultúrno-spoločenskom centre Fontána súťažili dospelí amatéri, deti a mládež do 18 rokov a do 25 rokov a študenti filmových škôl v kategóriách dokument, reportáž, experiment, hraný a animovaný film a videoklip.
Do Cineamy postúpili filmári, ktorí uspeli v site okresných a krajských kôl. Najviac ich prišlo z banskobystrického kraja – 21, košického – 26. Žilinský kraj, ako informovala Jana Liptáková z Národného osvetového centra (NOC), poslal filmy 15 autorov, prešovský 13, trnavský 8 a bratislavský 7. Najviac bola zastúpená kategória hraný film a dokument. Súťažné snímky posudzovali vysokoškolskí pedagógovia a odborníci z praxe, v rámci podujatia sa uskutočnil tiež odborný seminár. Podujatie má putovný charakter, po Prešove, Liptovskom Mikuláši, Nových Zámkoch, Bardejove, Žiari nad Hronom, Považskej Bystrici a siedmich ročníkoch v Banskej Bystrici sa presťahovala do západnej časti Slovenska, v Piešťanoch má vyhlasovateľ súťaže – NOC od roku 2009 svoje nové sídlo.


Hlavnú cenu a cenu diváka získal dokument Rastislava Hatiara z Liptovského Mikuláša s názvom Lost Nomads. Cenu primátora a prvé miesto za najlepšiu reportáž si odniesli Bratislavčania Stanislava Bariaková a Juraj Jedinák za Tat Tvam Asi.
V kategórii A (amatéri) za dokument získal prvé miesto Enrik Bistika za svoje dielo Vzťah. Najlepším hraným filmom prehliadky bol Svätý od Michala Kačmára a Jaroslava Vaľka. Prvú priečku vo videoklipoch obsadil Cibov rap od Martina Valenta z Prievidze. Košičan Peter Varchoľ získal za animovaný snímok Lifeline najcennejšie umiestnenie. V časti experiment dominoval počin Andreja Danócziho s názvom Anarchia 009. Lea Márásiová získala prvenstvo v minútových filmoch za jej Red box.
V kategórii B – deti a mládež do 18 rokov sa prvá cena ušla tvorivej skupine Romidoka zdadalkama za snímok Notesy.
Najcennejšiu trofej v kategórii C – autori do 25 rokov, získali za Brand Life Stanislav Králik, Tomáš Kottra, a Peter Alan Tavaly.
D kategória – poslucháči vysokých filmových škôl patrila filmu Ivana Vredíka s názvom Ivan zakázaný.
Vo zvláštnej kategórii k Roku chudoby získal cenu film Plačem s ťažkým srdcom od Lívie Ferkovej a Ondreja Kožuška. 
Víťazné slovenské filmy premietnu aj na českej národnej súťaži Český videosalón, ktorá vyvrcholí 19. júna 2010 v Ústí nad Orlicí. Z ocenených snímok Cineamy bude vytvorená kolekcia, ktorá bude reprezentovať Slovensko na najvyššej medzinárodnej súťaži – kongrese a festivale UNICA v septembri vo švajčiarskom Einsiedelne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek