Deti čítali so psíkom

  • Spravodajstvo
  • 28. mája 2010, 12:32
  • Autor:PaedDr. Monika Šulovská

VRBOVÉ – V Špeciálnej základnej škole Mórica Beňovského vo Vrbovom rozbehli tento rok projekt Čítanie so psíkom. Autorka projektu sa nechala inšpirovať v Amerike, kde intaktné deti čítajú so psíkmi v knižnici počas celého roka.

Aj deti, ktoré nemali radi čítanie, sa takto naučili čítať, lebo boli správne motivované. "Od trénerov psíkov som sa dozvedela, že táto hravá metóda sa im osvedčila aj u postihnutých detí a dokonca, že psík dokáže štekaním zareagovať na každú chybu v čítaní. Fígeľ je v tom, že čítanie sleduje pozorné ucho a oko trénera, ktorý psíkovi neverbálnym, takmer neviditeľným posunkom dáva pokyny na zaštekanie," vysvetľuje Monika Šulovská. 

V rámci dobrej spolupráce s Gymnáziom vo Vrbovom sa podarilo nájsť ochotného študenta Vlada Blahu a jeho zázrak – dobermana ARES-ka. Už od prvej chvíle ako títo dvaja „parťáci“ prekročili prah školy, si získali srdcia všetkých detí. Deťom v aktovkách spolu s desiatou začali pribúdať aj desiate pre psíka. Čítať psíkovi chodili na čarovný koberec žiaci zo šiestich tried. Pri každej takejto netradičnej vyučovacej hodine ma, teda v úlohe skúšajúceho, nahradil psík.
Niektorí žiaci, chceli čítať viackrát, iní dokonca pre krátkosť času čítali po dvojiciach či štvoriciach. Medzi deťmi sa našli i beťári, ktorí schválne robili chyby, len aby počuli psíka štekať… "Potešilo ma však, že istý chlapec neprečítal za celý školský rok na klasických hodinách čítania toľko, ako práve na hodinách čítania so psíkom. Radosť z čítania bola v očiach detí neprehliadnuteľná," hovorí autorka projektu.  
Čítať psíkovi však bol pre deti veľký zážitok a zábava. Vďaka projektu sa na hodinách vytvorila príjemná atmosféra a je možné, že deti sami a radi neskôr siahnu po knihách i v budúcnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina