Pri Sokolovciach sa vraj zjavila Panna Mária

  • Cestovanie
  • 27. mája 2010, 19:05
  • Autor:Regina Hulmanová

SOKOLOVCE – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní navštívime obec Sokolovce.

Sokolovce – rovinatú obec neďaleko Piešťan – ohraničuje z ľavej strany koryto rieky Váh. História osídlenia obce siaha už do doby staršej doby kamennej a počas svojho vývoja prechádzala rôznymi zmenami názvov (Zakol, Sokolowce, maďarské pomenovania Sokolocz i Vágszakaly), ale i vlastníckymi zmenami (najstarší vlastník je známy z 13.-14. storočia).
Nepochybne unikátom je nález germánskeho hrobu v lokalite Pod židovňou. V Sokolovciach môžeme nájsť barokovo-klasicistický kaštieľ zo začiatku 18. storočia, ktorý donedávna slúžil ako psychiatrická liečebňa. Ku kaštieľu patrí i rybník a rozsiahly park so vzácnymi drevinami (napr. dva červené 200-ročné buky). Veža s cimburím bola dobudovaná neskôr a slúžila aj ako hvezdáreň.V minulosti sa tu vystriedalo niekoľko šľachtických rodov, posledným bol rod Gyulayovcov. Pustý kaštieľ dnes chátra a zdevastovaný je aj jeho park.

Bývalé grófske pivnice dnes slúžia ako súkromná vinotéka. Foto: (ad)
Neďaleko však návštevníci nájdu ďalšie zaujímavosti. Barokový kostol z r. 1770 na uctievanie Panny Márie dala postaviť grófka Angela Amande de Varcony. Slúžil ako pútnické miesto, podľa legendy sa pri studničke pod starým Váhom pred 700 rokmi zjavila Panna Mária. V roku 1775 grófkyn syn Tadeáš postavil faru, pred ktorou je súsošie Kalvárie s krížom od neznámeho autora zo 17. storočia. Nad vchodom barokového kostola Povýšenia sv. kríža je umiestnená nika so sochou Panny Márie (1770-1776), z rovnakého obdobia pochádzajú i dva bočné vnútorné oltáre a organ, premiestnený z trnavského kláštora. V kostole je i krypta Christiána Gustáva Grafa von Degenfelda Schoburga, jedného z majiteľov kaštieľa. Medzi kostolom a farou sú v kopci vybudované bývalé grófske pivnice, ktoré dnes slúžia ako súkromná vinotéka. 



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland