Blog Erika Ďuriša: Umenie v našom živote.

  • Blogy / Blogy
  • 27. mája 2010, 15:14
  • Autor:Erik Ďuriš

Posledných pár mesiacov som strávil veľa času natáčaním reportáži z rôznych umeleckých podujatí, preto som sa zamyslel nad zmyslom, významom umenia. Taktiež nad tým, čo je umenie.

A čo je teda to umenie? Široký pojem – určite každý pozná pocit, keď mesiac čaká na nové číslo svojho obľúbeného časopisu alebo sa prejde po galérii a cíti vôňu terpentínu z obrazov.
Pocit, keď ráno vstávate s obľúbenou pesničkou, ktorá vám spríjemní deň. Nemôžete ju dostať von z hlavy a pospevujete si ju celý deň. Pocit, keď čítate dobrú knihu, ste do nej neuveriteľne začítaný, že neexistuje nič iné, len vy a kniha. Môžete si cibriť  fantáziu a predstavovať si neskutočné svety, rozmýšľať, aké by to tam bolo.
Pocit, keď sedíte v prítmí kina a sledujete zaujímavý film. Pocit, keď  ste na koncerte vašej obľúbenej kapely a v žiare reflektorov si necháte prúdiť hudbu a atmosféru celým telom. Pocit, keď fotografujete, maľujete, píšete alebo inak vyjadrujete svoje pocity, myšlienky, nálady.
Takže čo je vlastne umenie? Podľa mňa to je, vyjadrenie vlastného "ja". Možnosť ukázať svetu vlastný názor, pocit, myšlienku, postreh, náladu  cez niečo. Tým niečím môže byť obraz, báseň, pieseň, socha, fotografia, stavba, alebo aj mnohé iné.
Sú to prostriedky, ktorými sa každý človek môže vyjadriť, prejaviť a ukázať, čo je v ňom, zaujať tým ostatných. Samozrejme, nie všetkých. Sme rozdielni, každý máme vlastný názor na dianie okolo seba, každý to prežíva a vníma inak.
A načo potrebujeme umenie? Ako som už spomenul, je to možnosť, ako zaujať ostatných a snažiť sa ich osloviť alebo ovplyvniť. Každý človek je iný, má iné názory, iný pohľad na svet, jednoducho povedané vlastné "ja". Ale umenie môže týchto rôznych ľudí spojiť, nájde v nich to, čo ich spája a nie rozdeľuje.

A to je podľa mňa, hlavný dôvod, prečo potrebujeme umenie, samozrejme, nie jediný. Jeden  z ďalších dôvodov je aj  ten, že nám spríjemňuje život. Predstavte si úplne jednoduchú situáciu, že sedíte v práci osem hodín, čo nie je nič neobvyklé, práveže bežná každodenná rutina a nemáte zapnuté rádio. Áno, samozrejme, že to v pohode prežijete, ale o čo by bola práca príjemnejšia, keby to rádio zapnuté bolo?
Práca pri hudbe je nielen príjemnejšia, ale aj zábavnejšia a panuje pri nej oveľa lepšia nálada. Čo má za následok, že človek príde z práce v lepšej nálade a v lepšom duševnom rozpoložení.
Ďalším dôvodom je, že umenie je takým "korením života". Vezmime si napríklad takú rozprávku Soľ nad zlato. Všetci si mysleli, že soľ im nebude chýbať, až pokým ju nestratili. Zistili, že bez nej sa žiť jednoducho nedá, alebo ak dá, tak s problémami.
Vieme si už dnes vôbec predstaviť život bez umenia? Viete si predstaviť čo by ste robili, keby ste si večer nemohli pozrieť film, prečítať knižku, ísť  na koncert, do kina, či divadla? Asi ťažko.
Náš život by bol prázdny, obyčajný, fádny, nudný, bez fantázie. Niečo by mu chýbalo, by bol neúplný, ako tá polievka bez soli. Často si to ani neuvedomujeme, ale je to tak. Pre mnohých je umenie celý ich život, stačí ,keď si spomeniete na významnejších  umelcov.
Spomeniem ešte jednu dosť podstatnú funkciu umenia a tou je prenášanie určitého posolstva, čiže odkazu našich predkov. Však odnepamäti pravekí ľudia maľovali na steny jaskýň rôzne obrazy a vďaka nim sa dnes dozvedáme o ich živote.
Či sme čierni, bieli  alebo žltí na tom vôbec nezáleží, taktiež či máte na konte sto alebo milión eur, umenie je pre všetkých a bez ohľadu na vierovyznanie. Umenie ľudí spája a  nerozdeľuje, je pre všetkých, aby im spríjemňovalo život a aby sa ich život stal krajší, veselší a hlavne plnohodnotný.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava