POZRITE SA: Tri dni bojujú Ducovania s blatom!

  • Spravodajstvo
  • 26. mája 2010, 15:54
  • Autor:vd, Foto: mkm, video: Dusíková

DUCOVÉ – Obyvatelia Ducového sú už tri dni v pohotovosti. Mnohí sú unavení, dedinu zaplavuje voda a blato. Stredajší výdatný tridsaťminútový raňajší dážď opäť spôsobil v Ducovom kalamitu. Prívalová voda, spolu s blatom, ktoré sa valilo z brehov nad obcou zaplavila odvodňovací kanál, ktorý sa vylial na cestu.

„Už-už som videla, že máme zaplavenú materskú škôlku,“ povedala nám starostka obce.  Obyvatelia v bočnej uličke plnili vrecia pieskom, pomáhali im pritom piešťanskí hasiči. Keďže dopoludnia boli doma zväčša ženy,  na ich ramenách ostalo zachraňovanie celej dediny aj štátnej cesty. „Tento stav trvá už tri dni, sme unavení, popoludní hlásili ďalší dážď, modlíme sa, aby už neprišiel,“ zhodnotili situáciu Ducovania.
Podobnú situáciu zažívajú aj v obciach za Havranom. „Šiel som na Nitru, po ceste je plno blata, ľudia v Nitrianskej Blatnici odstraňovali nánosy lopatami,“ povedal nám jeden z našich čitateľov a dodal: „Keď som kedysi pracoval v družstve, najviac sme sa báli dvoch komisií – protipovodňovej a protiburinovej.  Vtedy sme doslova vyčisťovali každý aj najmenší kanál,  pochybujem, že to dnes ktosi robí. Polia aj lesy sú zväčša v súkromnom vlastníctve, aj orie sa naopak, nie vodorovne, ale zvislo, takže voda steká do dedín potokmi….ba zmizli aj remízy, ktoré zadržiavali zrážky aj vietor. Čo dodať? Na nič nie sú peniaze a takto to potom dopadne…“
Pozrite sa, ako to v Ducovom vyzeralo v stredu 26. mája o 11.00 h:



Čo všetko robili hasiči z Trnavského kraja v tieto dni?
Tu je výpočet ich zásahov:
V dôsledku prudkých prívalových dažďov v podvečerných hodinách v pondelok 24.5.2010 zasahovali príslušníci HaZZ Trnavského kraja pri nasledovných udalostiach:
 Traja príslušníci HaZZ z hasičskej stanice v Senici s technikou o 18:29 hod. vykonali čerpanie vody v obci Častkov v okr. Senica. Po prívalovom daždi v uvedenej obci bola zaplavená jedna pivnica a tri studne rodinných  domov.

Prudký prívalový dážď v obci Ducové, okr. Piešťany zaplavil štátnu cestu II. triedy č. 507, kvôli  zanesenej kanalizácií na odtok dažďovej vody. Na ceste sa nachádzala aj vrstva blata, v úseku 800 m. Na miesto udalosti sa o 18:31 hod. dostavili piati príslušníci HaZZ s technikou z hasičskej stanice v Piešťanoch. Starostka obce zabezpečila hon Manitou a jeden bager, ktoré očistili cestu a prekopali odvodňovací kanál a voda z cesty začala klesať pod úroveň vozovky. Jednotka HaZZ spolu s občanmi vybudovala protipovodňovú stenu o dĺžke cca 150m, v jednej vrstve vriec. Veliteľ zásahu odporučil starostke na najkritickejšom úseku vybudovať ešte jednu vrstvu steny a následne nato sa jednotka vrátila na základňu o 01:37 hod.

V obci Mokrý háj v okr. Skalica prudký dážď zatopil pivničné priestory a garáž dvoch rodinných domov. V jednej garáži sa nachádzalo zaplavené osobné motorové vozidlo Škoda Octávia. Na mieste o 17:24 hod. zasahovali dvaja príslušníci HaZZ s technikou z hasičskej stanice v Holíči.

Prudký prívalový dážď v obci Koválovec, okr. Skalica, prudko zodvihol hladinu potoka Koválovec a zaplavil 9 rodinných domov, z toho bolo 9 pivníc a pri dvoch domoch obytné miestnosti a jedno osobné auto. Na miesto udalosti boli o 22:31 hod. vyslaní traja príslušníci z hasičskej stanice v Holíči s technikou vykonali odčerpanie vody z postihnutých miest.

V dôsledku búrok, prudkých vetrov a prívalových dažďov v utorok 25.5.2010 zasahovali príslušníci HaZZ Trnavského kraja pri nasledovných udalostiach:

Príslušníci HaZZ z hasičskej stanice v Holíči s technikou v ranných hodinách vykonali štyri výjazdy k čerpaniu vody zo zatopených pivníc rodinných domov a jeden krát k spadnutému stromu na vrátnicu v meste Holíč v okrese Skalica.

V čase o 16.30 hod sa trnavským krajom prehnala silná búrka s nárazovým vetrom.  Najviac postihnutý bol okres a mesto Hlohovec kde desiati príslušníci OR HaZZ v Piešťanoch, z hasičských staníc Hlohovec a Piešťany s technikou zasahovali šesť krát pri udalostiach spojených s čerpaním vody a prácami na sprejazdnenie zaplavených ciest  a jeden krát pri odstránení spadnutého stromu z cesty na Nitrianskej ul. v Hlohovci.

V okrese Dunajská Streda v podvečerných hodinách zasahovali príslušníci HaZZ pri odstraňovaní dvoch padnutých stromov v meste Dunajská Streda, dvoch stromov v obci Lehnice a jedného padnutého stromu na štátnej ceste medzi mestami Dunajská Streda a Šamorín.

V obci Dvorníky, okr. Hlohovec zasahovalo o 17:00 hod šesť členov Obecného hasičského zboru s technikou pri odčerpávaní vody a nánosov blata zo zatopených garáži bytového domu v obci.

O 21.03 hod. zasahovali príslušníci HaZZ z hasičskej stanice v Senici zasahovala pri odstránení spadnutého stromu cez cestu v k. ú. obce Podbranč v smere na Myjavu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava