ZÁHRADA: Pivonky nepresadzujme

  • Nezaradené
  • 25. mája 2010, 16:38
  • Autor:

Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, ako sa starať o pivonky.

V skorom stredoveku si našla pivonka lekárska (Paeonia officinalis) svoje miesto ako liečivá rastlina v prvých kláštorných záhradách. Od 16. storočia patrila v Európe k najobľúbenejším kvetom. V záhradách našich starých mám môžeme dodnes vidieť plnokveté odrody červené ‘Rubra Plena’, biele ‘Alba Plena’ alebo ružové ‘Rosea Plena’. Zatiaľ čo sa u nás pivonka lekárska tešila mimoriadnej obľube v sedliackych záhradkách, vo svete bola už pivonka bielokvetá v záhradách čínskych cisárov.
Pivonka krovitá bola v určitom období považovaná za takú výnimočnú, že mohla byť pestovaná výhradne na cisárskych dvoroch. Čínski záhradníci sa šľachteniu pivoniek venovali po stáročia, a tak začiatkom 19. storočia očarili Európu nádherné čínske odrody,  ktoré sa stali východiskovým materiálom na ďalšie šľachtenie. V súčasnosti je zaznamenaných niekoľko tisíc odrôd trvalkových pivoniek a väčšina z nich je priraďovaná ku skupine lactiflora-hybridy.
Trvalkové pivonky rozkvitajú v máji.
Počas kvitnutia sa stávajú dominantou záhrady. Majú nádherné veľké kvety s bielo-ružovými až sýtočervenými lupeňmi. Vysádzame ich samostatne, v malých skupinách alebo na záhony. Veľmi dobre sa kombinujú s inými druhmi, najmä s okrasnými trávami. Kvitnú pomerne krátko, ale po odstránení kvetov sú okrasné listami až do jesene.
Pivonky neznášajú presádzanie, vyžadujú slnečné polohy s hlbokou úrodnou pôdou. V piesočnatých pôdach vytvárajú menej kvetov. V hlinitých pôdach rastú pomalšie, ale majú pevnejšie stonky a krajšie kvety. Pôda by mala byť dostatočne priepustná. Potrebujú dostatok priestoru, znášajú aj mierny alebo prechodný tieň. Na jednu rastlinu počítame jeden štvorcový meter, menšie odrody môžeme vysádzať hustejšie. Charakteristickým znakom pivoniek je pomalý rast. V prvom roku po výsadbe môžeme počítať len s niekoľkými výhonkami. Často sa objaví jeden výhonok zakončený jediným kvetom. Kvety hneď po odkvitnutí treba odstrániť.
V druhom roku sa počet výhonkov znásobuje, v treťom roku sa môžeme tešiť z pekných kvitnúcich rastlín, ale väčšinou až vo štvrtom roku sa rozvinú do svojej plnej krásy. Pivonky nevyžadujú zvláštnu starostlivosť. Na jar a po odkvitnutí ich môžeme prihnojiť dobre rozloženým kompostom alebo komplexným minerálnym hnojivom, ktoré nemá vysoký obsah dusíka. V období intenzívneho rastu zalievame podľa potreby, v letnom období zvýšenú zálievku nevyžadujú. Odkvitnuté súkvetia čo najskôr odstránime nad prvým úplne vyvinutým listom. Rastliny majú počas leta okrasné zelené listy a na jeseň sa vyfarbujú do bronzova.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava