Ducové znovu pod nánosom blata

  • Spravodajstvo
  • 25. mája 2010, 10:00
  • Autor:online redakcia, video: Matej Končír

AKTUALIZOVANÉ
DUCOVÉ – V obci Ducové v okrese Piešťany v smere na Nové Mesto nad Váhom sa na vozovke nachádza nános blata. Cesta v obci je uzavretá v dôsledku nasadenia mechanizmov na odpratávanie blata z vozovky.

V obci Ducové, medzi mestami Piešťany a Trenčín bola v pondelok večer z dôvodu silných prívalových dažďov uzatvorená cesta.
Takto celú situáciu opísal autor videa Matej Končír:
Presýtená plocha povodia predchádzajúcimi dažďami nad obcou Ducové, už nedokázala infiltrovať padnuté zrážky 24.mája. 2010 v popoludňajších hodinách. Zberná plocha povodia, ktorú tvoria prevažne polia, sa správala doslova ako lievik a väčšina zrážkovej vody sa valila do obce, kde už v minulosti boli vybudované zádržné prehrádzky, avšak tieto nedokázali zachytiť (boli zanesené nánosmi bahna z predchádzajúcich rokov) také veľké množstvo vody.
Voda sa cez ne preliala a odtekala dolu do obce a cez obec odvodňovacími kanálmi. Zrážková voda s bahnom a nečistotami zapchali rúrové priepusty a voda sa vyliala na cestu a ohrozovala obyvateľov. Hrozilo, že vytopí Materskú školu aj okolité domy.
Záchranárske krízové práce koordinovala starostka obce, ktorá si na pomoc zavolala hasičov z Piešťan, tí do Ducového dorazili o pol siedmej večer. Všade bolo plno blata, to spolu s nánosmi nečistoty zapchalo odvodňovací kanál. Hrozilo, že sa vyleje. Starostka zohnala aj univerzálny nakladač, ktorý čistil odvodňovacie kanály. V obci zazneli výzvy prostredníctvom obecného rozhlasu, ľudia nespali, všetci spolu so záchranármi odstraňovali blato. Bolo treba spevniť svahy, starostka zohnala dvesto vriec s pieskom, ďalších tristo zabezpečil vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia z Obvodného úradu Piešťany, Igor Košík. Jedna posádka hasičov skončila práce skôr a cestu do obce označila výstražnými kuželmi, ďalšie auto s tromi mužmi ostali v Ducovom až takmer do druhej hodiny utorkového rána.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava