Zdravotne postihnutý cyklista Janovjak víťazne

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. mája 2010, 15:48
  • Autor:Š. Gregorička

PIEŠŤANY – Výborný vstup do tohtoročnej cyklistickej sezóny mal zdravotne postihnutý cyklista Vladislav Janovjak z Ostrova. Ten sa spolu s pilotom tandemu Róbertom Mitošinkom usadil po dvoch medzinárodných podujatiach v Španielsku a Francúzsku, zaradených do najvyššej kategórie UCI, na čele svetového rebríčka v skupine zrakovo postihnutých.

„Úvodná časovka jednotlivcov pohára UCI v španielskom Bilbau bola poznačená problémami s časomierou, keď všetkým tandemom zrakovo postihnutých namerala rovnaký čas – jednu sekundu. V druhej časovke už bolo všetko bez problémov a náš tandem skončil na deviatom mieste. Posledná etapa viedla ulicami mes-ta Mungia a merala 52 kilometrov. Pre silný dážď veľa jazdcov preteky v dôsledku pádov nedokončilo, ale Vlado s Robom prešli cieľom na piatej pozícii a v konečnom poradí obsadili šiestu priečku," povedal nám vedúci slovenského družstva zdravotne postihnutých Branislav Režňák.
Zo Španielska sa slovenskí cyklisti presunuli do Francúzska na štvoretapové preteky UCI pohára Pyrénées Atlantiques. Hneď v prvej etape, ktorá merala 96 km a viedla náročným kopcovitým terénom, si vynikajúco počínali Janovjak s Mitošinkom. Počas celej etapy jazdili veľmi aktívne a snažili sa vyprovokovať niekoľko únikov. Na ten posledný nedokázal v záverečnom kole nikto
zareagovať a slovenský tandem došiel do cieľa s desaťsekundo-vým náskokom pred hlavným poľom. Druhou etapou bola časovka z Hasparrenu do La Bastide Clai-rence. Naši skončili šiesti so stratou 28 sekúnd na víťazný americký tandem Rachval-Swanson. „V tretej etape v Cambo Les Bains sa slovenský a americký tandem navzájom strážili a do cieľa prišli v rovnakom čase, Američania štvrtí a naši piati. V záverečnom kritériu vmesteAnglet, ležiacom na pobreží Atlantického oceánu, chcel náš tandem zaútočiť na celkové prvenstvo. Neustálymi nástupmi sa snažil roztrhať hlavné pole a asi v polovici pretekov americký tandem nezachytil jeden z atakov našich a Robo s Vladom si už šancu nenechali ujsť. Etapu síce dokončili na štvrtom mieste, avšak s minútovým náskokom pred Američanmi, čo im stačilo na celkové víťazstvo v týchto prestížnych pretekoch," opísal Piešťanskému týždňu priebeh pretekov B. Režnák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav