Zamatová višňová roláda

  • Kultúra a spoločnosť
  • 21. mája 2010, 16:04
  • Autor:M. Ručkayová

PIEŠŤANY – Po receptoch na kuracie prsia prinášame sladkú pochúťku – ovocnú roládu s kvapkou whisky a čokoládovými lístkami.

Potrebujeme:
Na cesto: päť vajec, 100 g krupicového cukru, 60 g hladkej múky, 40 g kakaa holandského typu, jedna lyžička vanilkového extraktu, 100 ml silného čaju Earl Grey, práškový cukor na posypanie
Na náplň: 150-180 g kompótových višní, 1-2 lyžice bourbonu, dve smotany na šľahanie, dva vanilkové cukry
Na čokoládovú polevu: 200 g kvalitnej čokolády, 10 g masla, smotanu na šľahanie, jednu lyžička bourbonu
Na čokoládové lístky: 200 g kvalitnej čokolády, 20 celých neporušených bobkových lístkov, alebo čerstvých lístkov ruží
Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Pridáme k vyšľahaným vajíčkam, prilejeme vanilkový extrakt a poriadne premiešame. Rozotrieme
na papier na plechu a pečieme vo vyhriatej rúre 12-14 minút. Upečené cesto vyklopíme na papier posypaný práškovým cukrom. Zrolujeme s papierom a necháme vychladnúť.
Čokoládu na polevu dáme spolu s maslom do nádoby a prelejeme horúcou smotanou. Necháme 5 minúť stáť. Potom prilejeme bourbon a vymiešame dohladka.
Roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier a pokvapkáme silným čajom. Smotanu vyšľaháme dotu-ha a ochutíme vanilkovým cukrom. Šľahačkou potrieme korpus, odkvapkané višne premiešame s troškou bourbonu, poukladáme na šľahačku a roládu zavinieme. Zrolovanú roládu potrieme polevou. Na záver ozdobíme roládu čokoládovými lístkami a zľahka posypeme práškovým cukrom.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín