V Taipei sa na nákupoch stratil

  • Nezaradené
  • 20. mája 2010, 16:56
  • Autor:Miroslav Béreš Foto: archív A. Čontofalského

PIEŠŤANY – Jezuita Adrián Čontofalský, pôsobiaci v Piešťanoch, mal možnosť trojmesačného štúdia čínštiny v ďalekom Taiwane. V hlavnom meste Taipei spoznával netradičnú kultúru a podporoval kresťanskú komunitu, o čom porozprával v rozhovore pre Piešťanský týždeň.

Čo vás viedlo k tomu, že ste sa stali kňazom?
– Moja cesta byť kňazom sa rodila postupne. Už ako malý chlapec som s mojimi bratmi miništroval. Potom sme začali chodiť k jezuitom v Prešove. V porovnaní s kňazmi z diecézy sa mi páčil odlišný štýl života jezuitov. Rozmýšľal som síce aj o tom, že vstúpim k františkánom, ale nakoniec vyhrali jezuiti, pretože som mohol robiť tábory pre chalanov a cítil som sa medzi nimi jednoducho dobre. Oslovili ma aj svojimi činmi, misiami a tým, že chodili do tých častí miest, ktoré neboli veľmi príťažlivé. Táto cesta sa mi neskôr vyjavila ako tá, ktorú od mňa chce Pán.
Je pre slovenského jezuitu jednoduché dostať sa na Tai-wan?
– Určite nie. Dostal som sa tam viac-menej z mojej iniciatívy. Ázia ma veľmi priťahuje. Pôvodne som chcel ísť do Číny, ale bratia usúdili, že najprv by bolo potrebné naučiť sa jazyk. Preto som sa ocitol v krajnej štvrti Taipei, kde som sa tri mesiace učil čínštinu na Fu Jen Catholic University. Nebola to „pravá" Čína, no mal som šancu spoznať miestnu kultúru a naučiť sa jazyk. Tai-wan je akoby takou malou Čínou.
Ako sa na slovenského misionára pozerali miestni obyvatelia?
– Boli veľmi milí. Každá kultúra má v sebe niečo pozitívne. Ináč to nie je ani na Taiwane. Ľudia sú fajn. Páčilo sa mi, že boli otvorení a dávali najavo svoje názory, i keď inak, ako to robíme my. Jednoducho ma brali takého, aký som. V minulosti tam pôsobili dvaja spolubratia zo Slovenska a zanechali veľmi dobré meno. Jedného spolubrata vyznamenal aj taiwanský prezident. Takže na mňa neboli zlí (smiech).
Prirástla vám k srdcu nejaká osoba, na ktorú v živote nezabudnete?
– Jój, tých je veľmi veľa. Hlavne spolubratia alebo učiteľ v škole, ktorý bol taký „echt" Číňan. Napadá mi aj jeden starší páter Pepé zo Španielska, ktorý mal ľudský prístup a každý problém vedel jednoducho a s láskou vyriešiť. Popritom sa nehral na veľkého misionára, i keď vlastne celý život prežil v misiách. Jednoducho, príjemný človek.
Nemajú ľudia problém s kresťanstvom ako s jedným z mnohých náboženstiev?
– Ľudia sú k sebe veľmi tolerantní. Navzájom sa rešpektujú, či si katolík, budhista, alebo protestant. Je krásne, že na tom istom mieste stojí jedno náboženstvo vedľa druhého. Platí tam heslo: Ak si žiješ svoju vieru úprimne, tak si ju ži a my ti v tom nebudeme prekážať. Západ by sa nimi mohol inšpirovať.
Aké skúsenosti vám priniesla misia na Taiwane?
– Skúsenosť samoty a Boha v modlitbe. Naučil som sa viac modliť a pomohlo mi to v našom osobnom vzťahu. Modlitba má obrovskú silu. Hlavne ďaleko od domova mi prinášala povzbudenie. Nebolo tam zle, ale keď som si niekedy uvedomil, že som ďaleko od známych a na druhej strane blízko k ľuďom, ktorých nepoznám, tak mi pomohol práve kontakt s Bohom.
Aký zážitok okrem duchovného poznania vám utkvel v pamäti?
– Keď som sa stratil v hlavnom meste Taipei. Chcel som kúpiť bratovi tradičnú čínsku košeľu. Preto som sa vybral do centra. Dostať sa tam je jednoduché, ale prísť naspäť bol vďaka mojim orientačným schopnostiam problém. Orientoval som sa podľa 270 metrov dlhého mrakodrapu, poblíž ktorého sa nachádzala stanica. Blúdil som takmer celý deň, prešiel som rôznymi uličkami, no košeľu som nakoniec kúpil. Namiesto hodinového nákupu som v centre strávil šesť hodín. Večer som však bol vďačný, že som sa v zdraví vrátil domov. Bratia sa na tom tiež dobre pobavili (smiech).
Ktorú krajinu by ste ešte radi navštívili?
– Tibet, pretože miestni ľudia svoj duchovný život prepájajú s normálnym. Návšteva Tibetu preto musí byť ohromne inšpiratívna nielen ich kultúrou, ale aj prežívaním duchovna a spojenia s prírodou. 


VIZITKA:
Štúdium: Teologická fakulta v Bratislave
Obľúbená destinácia: hory, horské lúky s pokojnou prírodou Hobby: akvaristika, príroda, Ázia…
Čo si na ľuďoch najviac vážim: keď z ľudí vyžaruje pokoj
Čo mi na ľuďoch najviac prekáža: manipulácia, domýšľavosť, neúprimnosť
Obľúbený spevák/-čka: Laura Pausini, Katie Melua a iné
Obľúbený film: Garden State, Tiger a drak, Three seasons
Obľúbené jedlo: kurča s ryžou a šalátom
Nesplnený sen: Čína
Životný cieľ: Nebeské kráľovstvo
Najväčšia socha Budhu v Ázii so šiestimi poschodiami.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava