Smeti z polovice Slovenska priplávali k nám

  • Spravodajstvo
  • 20. mája 2010, 14:19
  • Autor:online redakcia

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Veľká voda, ktorá niekoľko dní zdvíhala hladinu Váhu aj v Piešťanoch, okrem hrozby povodní priniesla so sebou tiež množstvo naplavenín a smetí. Asi trojmetrový pás odpadkov, dlhý niekoľko kilometrov, lemuje breh nádrže Sĺňava na ratnovskej strane.

Naplaveniny sčasti blokujú aj elektrárenský kanál.  „Priplávali sem smeti z polovice Slovenska. Prvý nápor však bol ešte horší, samé plastové fľaše,“ vyjadril sa jeden z vodohospodárov a dodal, že je to veľká škoda, pretože len nedávno dobrovoľníci upratovali sĺňavské brehy a dnes by mohli začať odznova. Likvidácia odpadu zrejme zostane na pleciach povodia Váhu.
Naplaveniny a smeti voda vyplavila najmä z takzvaných inudácií – území priľahlých k vodnému toku, zaplavovaných vyliatím vody z koryta, ktoré je vymedzené ochrannou hrádzou a slúžia ako „poistka“ proti záplavám. Keď sú zarastené rastlinstvom,  voda nemá kadiaľ odtekať a vyplavuje sa na polia aj ďalšie územia okolo hrádzí.
Všetky polia hate Drahovce – Madunice sú ešte stále otvorené a hučiaca voda preteká nielen do kanála elektrárne, ale aj do koryta Váhu.  Podľa šéfa dispečingu Slovenského vodohospodárskeho podniku, Správy povodia stredného Váhu, Odštepný závod Piešťany (SVP) Pavla Zachara, by sa prietok by už mohol spomaliť,  ale potrebujú ustáliť  hladiny na Liptovskej Mare a vodnej nádrži Orava na bezpečnú výšku: „Niektoré prítoky Váhu už poklesli pod prvý stupeň povodňovej aktivity a ak nebude pršať, mali by klesnúť aj ostatné.“


Pozrite sa, aká bola situácia na Váhu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín