Haluzický kostol mal aj múr so strieľňami

  • Cestovanie
  • 20. mája 2010, 16:50
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých výletných lokalít. Pripomeňte si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno ani netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. V tomto vydaní navštívime obec Haluzice.

Haluzice, nachádzajúce sa neďaleko Nového Mesta nad Váhom v Bošáckej doline, sú na prvý pohľad možno neznáme či nezaujímavé. Avšak táto maličká dedinka neďaleko Bošáce (odkiaľ pochádza aj chýrna Bošácka slivovica) je bohatá na historické i prírodné zaujímavosti.
Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1398 a miestna fara sa spomína v roku 1332. Ovocinárstvo a tradícia bošáckej slivovice má svoje pevné miesto v živote miestnych ľudí už od 19. storočia, keď vznikla prvá pálenica. V Haluziciach sa však nachádza i staršia a významnejšia historická pamiatka, o ktorej sa môžete dozvedieť viac i z oficiálnej internetovej stránky obce. Neďaleko dnešného obecného úradu stojí zrúcanina románskeho kostolíka pravdepodobne z roku 1240. Kostol mal i zvonicu, opevnený múr so strieľňami a vežami.
Keďže v okolí nebol žiadny opevnený hrad, plnil i ochrannú úlohu pred vojskami, ale slúžil tiež ako útočisko pred povodňami a búrkami. Kostol, upravený v gotickom a neskôr i renesančnom štýle, od 19. storočia chátral a až v 20. storočí bol rekonštruovaný. V súčasnosti je okolie zrúcaniny upravované a v minulom roku sa stala i miestom stretnutia súčasného výtvarného umenia a stredovekej hudby.
Nad kostolíkom je vrch Hájnica vo výške 341 m, ktorý nám ponúka nádherné výhľady nielen na okolie obce Haluzice, ale i na hrad Beckov a česko-slovenské pohraničie. Chodník vedie na vrch po zelenej značke od obecného úradu, blízko ktorého je umiestnená i informačná tabuľa o bohatstve Haluzíc. Popod zrúcaniny kostola vedie ďalšia zaujímavosť – Haluzická prierva, asi 50 m hlboká roklina, ktorá sa neustále zväčšuje. Haluzická tiesňava, ktorú vytvoril potok, je síce chránená geomorfologická pamiatka, avšak ohrozuje rumoviská historicky vzácneho kostola. I samotný Haluzický potok prameniaci na kopaniciach má jednu zvláštnosť, a tou je ukončenie toku v neďalekej obci Štvrtok, kde sa potok stráca opäť pod povrchom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel