Na bankomaty nainštalovali čítačku, peniaze išli do Južnej Afriky

  • Spravodajstvo
  • 19. mája 2010, 14:57
  • Autor:tasr/online redakcia

TRNAVA – O časť svojich úspor v Dexia banke prišla študentka Slávka po tom, ako si v uplynulom týždni vybrala hotovosť z bankomatu na Hlavnej ulici v Trnave.


O niekoľko dní ju kontaktoval peňažný ústav, ktorý zistil podozrivé prevody na jej účte a tak zablokoval jej kartu. Podľa všetkého mali jej peniaze smerovať do Južnej Afriky. Ukázalo sa, že študentka nie je jedinou postihnutou klientkou. A tiež, že okrem Trnavy najmenej v Novom Meste nad Váhom si ktosi neoprávnenou manipuláciou s bankomatom, pravdepodobne nainštalovaním čítačky alebo mikrokamery, chcel vylepšiť finančnú situáciu na úkor vlastníkov účtov.

„Išlo o zneužitie platobných kariet, ktoré boli pravdepodobne zoskimované na niektorých bankomatoch. Dexia banka Slovensko podnikla všetky potrebné kroky, aby zamedzila ďalším prípadom. Zneužité platobne karty boli zablokovane a nové budú doručené klientom bez akýchkoľvek poplatkov,“ uviedol dnes pre TASR hovorca banky Michal Fúrik.
Klienti sú postupne podľa jeho vyjadrenia informovaní prostredníctvom klientskeho kontaktného centra – Dexia Linky. Banka aktívne spolupracuje na danom prípade s políciou. „Sumy ani počty klientov nebudeme z dôvodu bankového tajomstva zverejňovať,“ dodal Fúrik.
Policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová dodala, že v súčasnosti nemajú žiadne trestné oznámenie na neoprávnené výbery z účtov v trnavskej banke.
Rovnaký prípad sa stal aj v Novom Meste nad Váhom
Polícia prijala tiež ďalšie trestné oznámenia v súvislosti s podozrením  na neoprávnený výber peňazí z účtu poškodených majiteliek. Vec je momentálne v štádiu  prijatých trestných oznámení a následného šetrenia.
V konkrétnom prípade vznikla majiteľke neoprávneným výberom škoda spolu vo výške 356 eur. Ďalším dvom poškodeným vznikla rovnaká škoda vo výške 161 eur.
Poškodeným mali byť doručené SMS-správy, kde bolo uvedené okrem dátumu a času aj miesto výberu v anglickom jazyku t. z. Južná Afrika.
Ženy si dali následne karty cez príslušnú banku zablokovať, resp. znehodnotiť.
Polícia odporúča majiteľom bankomatových kariet, aby si pred výberom peňazí z bankomatu pri zadávaní PIN kódu preventívne zakryli rukou jeho číselník, nakoľko páchatelia si môžu pomocou dočasne namontovaného skrimovacieho zariadenia nasnímať ich kartu a tiež aj PIN kód k nej.
0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav