ZÁHRADA: Terasu okrášlite letničkami

  • Nezaradené
  • 18. mája 2010, 14:55
  • Autor:

PIEŠŤANY – Odborník Jozef Šimko zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch radí čitateľom Piešťanského týždňa, aké kvety sú vhodné na terasy.

Jednou z možností, ako zatraktívniť terasu bujnou zeleňou, je vybudovať na nej zapustený alebo vyvýšený záhon, ktorý môžete vytvoriť aj dodatočne, napríklad na mieste už nefunkčného detského kútika. Zapustený záhon môže byť situovaný buď pri okrajoch, alebo v strede terasy. Také riešenie umožňuje vytvoriť atraktívnejší a bujnejší porast okrasnej, ale aj úžitkovej zelene.

Pri vysadení korenín, ako sú bazalka, tymián, šalvia a rozmarín, môžete spojiť príjemné s užitočným, najmä pri grilovaní. Vďačnou je aj plodová zelenina (rajčiny, baklažány). Inou alternatívou je založenie pestrého a veselého letničkového záhona, čo je síce časovo aj finančne náročná záležitosť, ale odmenou bude bohaté kvitnutie počas celej sezóny. Zloženie letničiek však závisí najmä od osvetlenia terasy slnečnými lúčmi v priebehu dňa. Vhodné sú bohato kvitnúce aksamietnice (Tagetes patula), agerát (Ageratum houstonianum), papuľky (Antirrhinum majus), georgíny (Dahlia), slncovky (Escholtzia californica), gazánie (Gazania splendens), nechtíky (Calendula officinalis), slnečnice (Helianthus annus) a ďalšie.

Keďže počas letných mesiacov je na terasách život v plnom prúde najmä vo večerných hodinách, zakomponujte do záhonov aj druhy, rozkvitajúce v noci. Okrem pupalky je vhodná aj nocovka (Mirabilis jalapa), ktorej kvety intenzívne voňajú a lákajú nočné motýle. Zaujímavá a finančne menej náročná je výsadba vzrastovo nižších trvaliek, ktoré kvitnú počas celého roka. Ak je celá terasa vydláždená a bez vyvýšených záhonov, je vhodným miestom na pestovanie okrasných alebo úžitkových rastlín vo vegetačných nádobách. Pri výbere vhodnej nádoby platí pravidlo, aby bola farebne aj ideovo prispôsobená vysadeným rastlinám a charakteru terasy. Ich sortiment je naozaj široký – drevené, kovové, kameninové, terakotové alebo hlinené, v prírodnom štýle alebo glazované, malé či veľké.
Vždy je lepšie použiť iba jeden typ nádob. Čo sa týka tvarov, obľúbené sú najmä guľaté, hranaté či iné prísne geometrické. Dôležité je, aby mali otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody. Všetky vegetačné nádoby sa umiestňujú priamo na podlahu, prípadne na tzv. kvetinový nábytok (na kovové stojany alebo drevené stupne). Na vyvýšené, ale stabilné miesta terás možno položiť aj misky a žardiniéry s rastlinami, ktoré majú efektné prevísajúce výhony. Výsledok vás príjemne prekvapí.
Vo všeobecnosti sa na terase najlepšie uplatnia väčšie nádoby s bujne rastúcimi rastlinnými druhmi (kompaktnejšieho, vzpriameného alebo guľovitého tvaru). Tie môžu byť solitérmi. Menšie a trsovito rastúce rastliny v črepníkoch je výhodnejšie umiestňovať spolu do skupiny, vždy na jedno vyhradené miesto na terase.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav