Povodne na Váhu nehrozia

  • Spravodajstvo
  • 17. mája 2010, 16:54
  • Autor:(IP)

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Rieky na východe Slovenska dosahujú v týchto dňoch najvyšší – tretí stupeň povodňovej aktivity. Po minulotýždňových dažďoch sa viditeľne zvýšila aj hladina vody vo Váhu v Piešťanoch.

Na Váhu podľa vyjadrení vodohospodárov platí prvý stupeň povodňovej aktivity. „Cez Drahovce púšťajú v súčasnosti 1170 m3 za sekundu, zrejme pôjdu do druhého stupňa. Je to však smer na Hlohovec. Cez Biskupice – Piešťany prechádza v súčasnosti 925 m3. Je možné, že sa to zvýši na 1100 m3,“ povedal v dnes ráno riaditeľ Správy povodia stredného Váhu II Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepný závod Piešťany Milan Koščál.

Hydrometeorologický ústav cez víkend vydal výstrahu tiež pre naše územie. Piešťanský týždeň sa preto v pondelok opýtal vodohospodárov, či je situácia u nás kritická.
Podľa vyjadrení kompetentných je na strednom Váhu a v okolí Piešťan situácia pokojná. Prietoky vody, ktoré v súčasnosti prechádzajú cez Piešťany, dosahujú hodnoty blížiace sa  iba prvému stupňu povodňovej aktivity. „Škála povodňovej aktivity má tri stupne. Prvý znamená, že voda dosahuje brehové čiary a stav na rieke je stabilizovaný. Druhý stupeň sa vyhlasuje vtedy, keď sa voda môže vyliať z koryta a podmienky sa zhoršujú. Pokiaľ sa rieka vyleje z koryta a môže ohroziť obyvateľstvo, je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity,“ vysvetľuje riaditeľ Správy povodia stredného Váhu II Slovenského vodohospodárskeho podniku, Odštepný závod Piešťany Milan Koščál.
Podľa slov M. Koščála v pondelok doobeda cez Piešťany púšťali približne 600 m3 vody. Prvý stupeň sa na Váhu vyhlasuje až pri prietoku 800 m3. „Dvojka“ by bola vyhlásená pri prietoku 1200 m3 a posledný – tretí stupeň až pri 1600 m3.
Podľa Slovenského hydometeorologického ústavu by zrážky a dážď mali pretrvať na niektorých miestach Slovenska až do piatku tohto týždňa. Pokiaľ by sa situácia v Piešťanoch zmenila, aktuálne informácie vám prinesieme na internetovej stránke online denníka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel