Klamlivá reklama je zakázaná.

  • Nezaradené
  • 17. mája 2010, 16:49
  • Autor:Mgr. Branislav Jurga, advokát

Klamlivou reklamou je reklama najmä tovaru a služieb (ale tiež nehnuteľností, obchodného mena, ochrannej známky, označenia pôvodu výrobkov), ktorá uvádza do omylu alebo môže uviesť do omylu osoby, ktorým je reklama určená alebo ku ktorým sa reklama dostane (najčastejšie spotrebiteľ), a ktorá v dôsledku klamlivosti môže ovplyvniť ekonomické správanie spotrebiteľa, prípadne ktorá poškodzuje alebo môže poškodiť iného súťažiteľa alebo spotrebiteľa.

Osoby, ktorých práva boli nekalou súťažou porušené alebo ohrozené, môžu sa proti rušiteľovi domáhať, aby sa tohto konania zdržal a odstránil závadný stav. Tiež môžu požadovať primerané zadosťučinenie, ktoré sa môže poskytnúť aj v peniazoch, náhradu škody a vydanie bezdôvodného obohatenia.
Pri posudzovaní klamlivosti reklamy sa zohľadňujú všetky jej znaky, najmä informácie, ktoré obsahuje o tovare a službách, ich dostupnosti, vyhotovení, zložení, spôsobe a dátume výroby alebo dodania, vhodnosti a spôsobe použitia, množstve, zemepisnom alebo obchodnom pôvode alebo o výsledkoch, ktoré možno očakávať od ich použitia, alebo o výsledkoch ich skúšok alebo kontrol. Tiež sa posudzujú informácie o cene alebo spôsobe, akým je cena vypočítaná, a o podmienkach, za ktorých sa tovar a služby dodávajú alebo poskytujú.
Reklama nesmie byť skrytá,  nesmie mať ani znaky nekalej obchodnej praktiky. Reklama musí rešpektovať požiadavky na ochranu spotrebiteľa. Preto reklama nesmie  zneužívať dôveru spotrebiteľa, nedostatok jeho skúseností alebo vedomostí, prezentovať produkty, ktorých výroba, predaj, poskytovanie alebo používanie sú zakázané,  obsahovať čokoľvek, čo znevažuje ľudskú dôstojnosť, uráža národnostné cítenie alebo náboženské cítenie, ako aj akúkoľvek diskrimináciu na základe pohlavia, rasy a sociálneho pôvodu.
Šíriteľovi reklamy môže byť za porušenie všeobecných požiadaviek na reklamu uložená pokuta až 66 387 €

 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín