Pozor na nebezpečné kozmetické výrobky

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2010, 14:39
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Portugalsku, Írsku a v Nemecku.

Ide o šampóny a lotion K-Therapy Active Prevention značky Lakmé vyrobené v Španielsku v bielych fľašiach s modrým štítkom a šedými písmenami. V zozname zložiek sa nachádza látka PABA (kyselina 4-aminobenzoová), s predpokladanými karcinogénnymi účinkami, ktorá negatívne ovplyvňuje najmä tráviaci trakt, reprodukciu a dýchanie. Výrobok môže spôsobiť podráždenie pokožky a očí.
ÚVZ zároveň upozorňuje na španielske farby na vlasy Redmotion by Collage 0/94 Coppery Red, Redmotion by Collage 0/95 Auburn Red, Redmotion by Collage 0/99 Intese Red od tej istej firmy. Ide o trvalé farby na vlasy v červenej tube s vrchnákom šedej farby, písmená sú šedé a biele.
Nebezpečným výrobkom sú podľa ÚVZ aj farby na vlasy Teknia Straight Treatment v šedej tube alebo šedej valcovitej nádobe s čiernym a fialovým popisom, Teknia Color Stay Treatment v šedej tube alebo šedej valcovitej nádobe s čiernym a ružovým popisom a Teknia Sun Care Intense Treatment v oranžovej tube s čiernym a oranžovým  popisom. Uvedené výrobky obsahujú v zozname zložiek látku bishydroxyethyl biscetyl malonamide, ktorej použitie v kozmetických výrobkoch je zakázané. Táto látka môže spôsobiť podráždenie očí a riziko poškodenia plodnosti.
Americký krém Spateen Blemished Skin Moisturirizer, značky Pevonia Botanica označil ÚVZ tiež za nebezpečný. Ide o zvlhčujúci krém na problematickú pokožku v bielom obale so zeleným vrchnákom. Výrobok je tiež predávaný ako súprava Teen Kit Blenished Teen a distribuovaný ako vzorka zadarmo. Uvedené výrobky obsahujú v zozname zložiek látku benzylperoxid, ktorý sa môže používať len do kozmetických výrobkov na nechtový umelecký dizajn a nesmie prísť do kontaktu s pokožkou. Výrobok je určený len na profesionálne použitie.
Ďalším nebezpečným kozmetickým výrobkom ja americký Brazilian Keratin Treatment, značky Marcia Teixeira. Je to lotion bledožltej farby, v bielej plastovej fľaši s modrým logom Marcia Teixeira okolo vrchnej časti, čierny a modrý text, s označením "professional use". Výrobok sa používa ako vlasový kondicionér. Vo výrobku je prekročený povolený obsah formaldehydu. Pri aplikácii tohto výrobku môže dôjsť k štípaniu a slzeniu očí, rozmazanému videniu a zhoršeniu dýchania.
"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a v prípade, že tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Zároveň dodal, že bol vydaný príkaz na stiahnutie výrobkov a výzva na vrátenie výrobkov od spotrebiteľa.
Distribútor stiahol z trhu aj ďalšie dva výrobky (Marcia Texeira Advanced Brazilian Keratin Treatment a Marcian Texeira Chocolate Extreme De-Frizzing Tretment). Tieto výrobky boli stiahnuté z dôvodu nesprávneho označenia a nepredloženia hodnotenia bezpečnosti na tieto výrobky zodpovednou osobou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela