Piešťany opäť rozlúsknu zázračný oriešok

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. mája 2010, 16:05
  • Autor:tasr/red

PIEŠŤANY – Šiesty ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok, kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa uskutoční v Piešťanoch už od zajtra 25. mája do piatku 28. mája. Na tomto medzinárodnom slovensko-českom bienále sa predstavia príspevky v dvoch kategóriách – rozhlasové monologické rozprávky – večerníčky a rozhlasové rozprávkové hry.

„V oboch kategóriách sú do súťaže zaradené tak klasické, ako aj moderné rozprávky a rozprávkové hry," uviedol manažér programu Slovenského rozhlasu Silvester Lavrík. Sú medzi nimi napríklad rozprávky Erika Jakuba Grocha, Jána Milčáka či Jána Uličianskeho a rozprávkové hry podľa knižnej predlohy Boženy Nemcovej, Daniela Heviera a viacerých iných. Nechýba ani biblický príbeh Dávid a Absolón podľa čítania zo Starého zákona. Ako ďalej informoval Lavrík, počas tohtoročného festivalu ocenia herečku Zuzanu Kronerovú za jej prácu pre deti v Slovenskom rozhlase.
Riaditeľka Mestskej knižnice v Piešťanoch Margita Galová označila za výnimočnú na festivale aj skutočnosť, že súťažné tituly hodnotí okrem odbornej aj detská porota zložená z čitateľov knižnice. Vyzdvihla veľký záujem detí o festival, keď sa na ňom v predchádzajúcich ročníkoch zúčastnilo asi 3500 detí a mladých ľudí. Významná je na tomto podujatí aj účasť spisovateľov, ilustrátorov detských kníh, dramaturgov a mnohých umelcov, ako aj ich stretnutia s deťmi a mládežou. Na festivale sa uskutoční tiež spoločná prezentácia programov pre deti slovenského a českého rozhlasu.
 Bohatý bude i sprievodný program, v ktorom sú naplánované výstavy ilustrácií detských kníh a plagátov, stretnutia a besedy s tvorcami rozprávok a rozprávkových hier, divadelné predstavenia, koncerty, prezentácia CD originálnych uspávaniek z autorskej dielne Kataríny Koščovej, Martina Husovského a Veroniky Husovskej i ďalšie podujatia. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila