Piešťanec vyzul Dunajskú Stredu

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2010, 15:42
  • Autor:Viera Dusíková

PIEŠŤANY/ OKOČ – Absolútnym víťazom prvého kola Putovného pohára v amatérskom westerne sa stal mladý jazdec z Piešťan – šestnásťročný Peter Michalica na koni Bag z ranču Narisa.

Za preteky v dvoch rýchlostných disciplínach dostal od organizátorov z Ródea ranču v obci Okoč neďaleko Dunajskej Stredy, westernové čižmy. Favoritom domácich bola totiž biela arabská kobylka Džazíra.
O svoje dojmy z úvodného preteku v disciplínach s názvom pole bending a barrel race sa s Piešťanským týždňom podelil otec víťaza, Jozef Michalica: „Len čo môj syn Peter zajazdil aj druhú disciplínu, kričal som na neho, že má najlepší čas. Neďaleko stál fanúšik z Tvrdošoviec a ten ma okríkol – Ešte nešla naša Džazíra, tá bude lepšia!“
Nebola. I keď, ako tvrdili pozorovatelia, ak by mala biela kráska v sedle lepšieho jazdca, určite by sa umiestnila v prvej trojke. „Išla ladne a rýchlo ako srna po žite,“ tvrdí Michalica. Ale jeho čierny Bag je typom koňa, ktorý chce za každú cenu víťaziť. „Po druhom preteku mu z nozdier fŕkala krv, praskla mu v nose žilka, tak veľmi rýchlo jazdil. Víťazom chcel byť nielen on, ale aj môj syn.“ Našťastie, Bagovi sa nič vážne nestalo a už nasledujúcu sobotu Ponesie Petra v sedle v ďalšom preteku. Spolu ich má byť osem. Absolútny víťaz získa putovný pohár v amatérskom westerne.
Čo je pole bending?


Pole bending znamená ohýbanie sa okolo tyčí. Na priamke je postavených šesť tyčí, ktoré sú od seba vzdialené 6,4 m. Kôň s jazdcom najprv prebehne popri priamke kde sú postavené tyče a pri poslednej sa otočí, na spiatočnej ceste kľučkuje pomedzi tyče.  Pri poslednej sa znova otočí a kľučkuje nazad. To sa niekoľkokrát opakuje. Čas sa meria od okamihu, keď nozdry koňa pretnú štartovnú čiaru do momentu, keď ju znova pretnú v cieli.
Ako sa beží barrel race?


Preteká sa okolo troch sudov, ktoré sú rozostavané v tvare trojuholníka. Okolo každého suda musí jazdec s koňom spraviť plný kruh a následne sa čo najrýchlejšie vrátiť do cieľa. Čas sa meria od okamihu, keď nozdry koňa pretnú štartovnú čiaru do momentu, keď ju znova pretnú v cieli.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava