Čo čaká piešťanskú nemocnicu?

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2010, 14:47
  • Autor:Adriana Drahovská

PIEŠŤANY – Správu o tom, že piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) má na svojom čele novú riaditeľku Eriku Chudú, bývalú vedúcu referátu stratégie Mesta Piešťany, sme priniesli čitateľom Piešťanského týždňa a online denníka priniesli už 20. apríla.

Neskôr sme informovali aj o zmenenom zložení správnej rady tejto neziskovej organizácie. Jej predsedom sa stal lekár Stanislav Gerbel, ktorého Piešťanský týždeň požiadal o ďalšie podrobnosti k situácii v nemocnici.
Na rad príde aj personál
Rozhodnutie odvolať bývalého riaditeľa Petra Ottingera padlo podľa S. Gerbela už na druhom zasadnutí rady: „Správna rada NAW v Piešťanoch, ktorá v novom zložení začala činnosť od 1. marca po oboznámení sa so situáciou v nemocnici, prerokovaní a zvážení najlepšej alternatívy na svojom druhom zasadnutí 19. apríla dospela k záveru, že je v záujme nemocnice zmena na poste riaditeľa." Na návrh predsedu v tajnom hlasovaní hlasovali za odvolanie štyria z piatich členov.
Na otázku, či neplánovali výberové konanie, Stanislav Gerbel odpovedá: „Správna rada sa zaoberala aj možnosťou výberového konania na nového riaditeľa. Po rokovaniach sa členovia správnej rady zhodli, že na post riaditeľa nemocnice preferujú kandidáta s ekonomickým alebo právnickým vzdelaním a skúsenosťami z praxe." Súčasná riaditeľka vraj spĺňala predstavy správnej rady a aby nevnášali pocit neistoty medzi zamestnancov a pacientov, od výberového konania upustili. „V súčasnosti nie je jednoduché nájsť vhodného manažéra na podobný post," tvrdí predseda správnej rady a pokračuje, že Erika Chudá by v prípade výberového konania zrejme uprednostnila inú ponuku.
Vedenie nemocnice sa chystá vyriešiť najkritickejšie body, ktoré komplikujú prácu v nemocnici. „Ide najmä o urýchlené ukončenie rekonštrukcie osobných výťahov, výťahu pre rozvoz stravy a doriešenie odborného garanta v odbore rádiodiagnostika," vysvetľuje šéf správnej rady. Ako ďalší krok vidí zlepšenie ekonomiky a personálnu stabilitu: „Prioritou je najmä zvýšenie výkonov v najstratovejších oddeleniach. Okrem tohto potrebujeme personálne stabilizovať nemocnicu hlavne v zdravotníckych profesiách." Konkrétnejšie kroky by mali byť témou
ďalšieho stretnutia rady s riaditeľkou nemocnice, ktoré sa uskutoční do konca mája. Personálne zmeny S. Gerbel nevylučuje: „Dá sa predpokladať, že k niektorým personálnym zmenám, ktoré sú v kompetencii riaditeľky, ešte môže prísť. Dramatické zmeny na jednotlivých oddeleniach však neočakávam. "
Záchranku nezachránili…
Piešťanský týždeň zaujímalo aj to, aká je v súčasnosti situácia s prevádzkovaním záchrannej služby. Po takzvanom záchrankovom tendri, si totiž väčšinu z 270 staníc v zdravotníckych zariadeniach rozdelilo niekoľko firiem. Súťaže sa zúčastnila aj NAW, avšak neuspela, a tak prišla o značnú sumu peňazí zo zdravotných poisťovní. „Na svojich zasadnutiach sa správna rada otázkou záchrannej služby podrobnejšie nezaoberala," hovorí Stanislav Gerbel. „Podľa mojich informácií je výberové konanie ukončené a nemocnica bude musieť v ďalšom období nájsť spôsob ako fungovať aj bez záchrannej služby, ktorá je jej priamou súčasťou."
Piešťanskú záchranku tak podľa výsledkov tendra dostala Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava. Súťaž vypísalo ministerstvo zdravotníctva minulý rok, pretože sa prevádzkovateľom záchranných služieb skončili štvorročné licencie. Najviac staníc – až 90 – získala Falck Záchranná Košice. Štátna Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava s 53 ambulanciami skončila druhá, 38 staníc bude mať na starosti Košická záchranka. Kritériá i výsledky trojkolového tendra vyvolali množstvo reakcií najmä zo strany Asociácie poskytovateľov záchrannej služby, ktorá vyzvala ministra Richarda Rašiho, aby odstúpil. Následne jej zástupcovia ministerstvo zažalovali a podali tiež podnet na Generálnu prokuratúru SR.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek