Chrípková sezóna sa skončila

  • Spravodajstvo
  • 14. mája 2010, 14:44
  • Autor:tasr/online redakcia

PIEŠŤANY/BRATISLAVA – Aktivita chrípky je na Slovensku v súčasnosti podobne ako v ostatných európskych krajinách nízka. „Vírusy chrípky v posledných týždňoch izolované neboli a incidencia chrípky a chrípke podobných akútnych ochorení sa stabilne udržuje na nízkych hodnotách,“ informoval odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Ochorenia majú obvykle ľahký klinický priebeh a prípady akútnych respiračných ochorení s pneumóniou sú ojedinelé alebo sa nevyskytujú. Chrípkovú sezónu 2009/2010 preto možno podľa epidemiológov považovať za skončenú.
Chrípka je vysoko nákazlivé, vzduchom sa šíriace ochorenie, ktoré môže byť spúšťačom rôznych ďalších ochorení. Ročne na ňu ochorie na Slovensku približne 1,5 milióna ľudí. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia. Počet ochorení sa zvyčajne zvyšuje v decembri, chrípka väčšinou vrcholí koncom januára a začiatkom februára kulminuje v epidémiu, ktorá postupne postihuje celé Slovensko.
Ako chrípka a chrípke podobné ochorenia bolo v 19. kalendárnom týždni hlásených 3170 ochorení, čo predstavuje 8,6 percenta z počtu všetkých akútnych respiračných ochorení (ARO). Nový prípad pandemickej chrípky sa nevyskytol. Počas uplynulého týždňa lekári celkovo nahlásili vyše 37.000 ARO, pričom najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Ochorenia hlásilo 60 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent praktických lekárov pre dospelých. Najviac prípadov sa zaznamenalo v Nitrianskom a v Žilinskom kraji, naopak najmenej v Bratislavskom kraji.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín