Blog Martina Urminského: Ako sa bude vyvíjať kríza. Najhoršia cesta.

  • Blogy / Blogy
  • 13. mája 2010, 10:49
  • Autor:Martin Urminský

Globálne ekonomické ukazovatele sú jasné. Ceny potravín stúpajú odkedy sa začali sledovať ich ceny. Vody nie je dosť pre všetkých. Približne 200 miliónov ľudí má k nej obmedzený prístup.

Zásoby fosílnych palív sa znižujú. Nové náleziská sú len marketingovou bublinou. Ceny nerastných surovín kolíšu, ale historicky rastú. Neobnoviteľné zdroje využívame na 110%.  Populácia rastie hoci každých 7 minút zomrie zdravé dieťa kvôli smädu, alebo hladu.  Zachraňujeme jedincov, ktorí by v rámci prirodzenej mortality neprežili. Ľudstvo degeneruje.
Spotreba je hnacím motorom súčasnej ekonomiky a vďaka nej tvoríme nové, nezmyselné dlhy. Kumulujeme bohatstvo, ktoré je často iluzórne. Najväčší dlžníci patria medzi celebrity.  Stačí dobre vyzerať a vedieť čítať a môžete byť jednou z nich. Ľudské hodnoty sú deformované. Morálka a etika sú len slová bez obsahu. Myslím, že je všetko ako má byť. Alebo nie?!
Veľké dlhy, drahé potraviny, nedostatok vody a preľudnenosť menia spoločenskú atmosféru i klímu. Scenárov budúceho vývoja je niekoľko, ale pragmaticky prichádzajú do úvahy dva.
Svetová ekonomika sa prehreje neustálym tlačením peňazí (kvantitatívnym uvoľňovaním),  nastane hyperinflácia a časom skolabuje. Kolaps nastane kvôli strate dôvery v banky, štát a celý systém papierového obeživa, akcií, dlhopisov.. Krajiny ako USA budú musieť vyhlásiť bankrot.  Nebudú schopné zaplatiť Číne, alebo arabským krajinám svoje dlhopisy. Bankrot sa prežíva ťažko, najmä ak celé generácie Američanov veria, že ich krajina zbankrotovať nemôže. Hľadanie ideologického nepriateľa,  najlepšie medzi veriteľmi ,  je spôsob ako sa plateniu dlhov vyhnúť. Nájdenie takéhoto nepriateľa znamená vojnu. Nepriateľ je zodpovedný za všetko. Za zlý stav ekonomiky, spoločnosti, nezamestnanosť… Vojna zníži počet obyvateľov a najmä prečistí,  naštartuje ekonomiku. Celý proces začne znova. A to je tá najhoršia cesta. Nepoučíme sa a systém nezmeníme. Kríza a vojna sa budú opakovať. Zdroje vyčerpáme a budúcim generáciám nechám relikty vlastnej hlúposti. Zlaté hovoriace toalety a elektronických prekladateľov pre čivavy.
Druhá možnosť je v zásade veľmi podobná. Kolaps nás čaká a neminie. Vojna sa zmení na revolúciu, alebo revolúcia sa zmení na vojnu. Revolúcia je nepopulárne a stigmatizujúce slovo, ale nepoznám žiadny ekvivalent. Zmení sa systém. Nespútané trhové hospodárstvo nahradí racionálne a efektívne hospodárenie. Plytvanie ako ho poznáme teraz bude protizákonné. Trvalo udržateľný rozvoj. Nie len pre človeka, ale pre všetkých. Väčšinové myslenie a vláda väčšiny skončí. Viac hláv, viac rozumu neplatí. Viac hláv sa dá ľahšie ovládať ako jedna. Medzi miliónom robotníkov môže byť len jeden Einstein. A komu by ste zverili fyziku na našej Zemi? Demokratickou voľbou by zasa vyhral nejaký fyzikálny hlupák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava