Vodné dielo Drahovce-Madunice má už päťdesiatku

  • Nezaradené
  • 11. mája 2010, 16:04
  • Autor:Igor Paulech, video: Peter Sedláčik, foto: archív Povodia Váhu (4), Supa (3)

PIEŠŤANY – Piešťanskí vodohospodári si tento rok pripomínajú päťdesiat rokov od začatia skúšobnej prevádzky vodného diela Drahovce-Madunice. Pri tejto príležitosti sa na berme Váhu uskutočnilo aj prvomájové odomykanie rieky v rámci podujatia Máj na Sĺňave.

Ako táto stavba začínala a prečo vlastne bola postavená pri Piešťanoch, sme zisťovali u riaditeľa Správy povodia stredného Váhu II. Slovenského vodohospodárskeho podniku, odštepný závod Piešťany (SVP), Milana Koščála.

Hať postavili rekordne rýchlo

„Keď sa pozrieme na toto dielo ako celok, päť desaťročí nie je až taká dlhá doba. Je to trvácna stavba, Sĺňava je síce malá, no jej využitie je, naopak, dosť rozsiahle,“ hovorí riaditeľ Milan Koščál. Práce na stavbe vodného diela začali v roku 1956 a na tú dobu boli ukončené v rekordne rýchlom čase, už za štyri roky. „Od roku 1960 piešťanskí vodohospodári pracovali v skúšobnej prevádzke, ktorá bola ukončená za sedem rokov. Vtedajšia Ústredná správa energetiky Praha a Ústredná správa vodného hospodárstva Praha vydali spoločné rozhodnutie o trvalej prevádzke – užívaní tohto diela.“

Hlavným objektom vodného diela Drahovce–Madunice je hať, vybudovaná nad obcou Drahovce. V nej nazhromaždená masa vody sa dostáva do prívodného kanála vodnej elektrárne Madunice na energetické spracovanie. Vodná nádrž Sĺňava slúži aj pre odber chladiacej vody do atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Okrem samotnej hate sú do tejto sústavy zapojená aj malá vodná elektráreň pod haťou v Drahovciach. Na ochranu žriediel a tvorbu liečivého bahna bol zasa vybudovaný odvodňovací drén a Obtokové rameno s hornou a dolnou haťou.

V kanáli našli autá, bicykle aj trezor

Na vodnom diele vykonali už dvakrát revíziu, počas ktorej odkryli aj dno Sĺňavy. Prvá sa uskutočnila relatívne skoro od spustenia vodného diela, a to v roku 1968. V začiatkoch prevádzky totiž došlo k zosuvom svahov v odvodňovacích kanáloch pozdĺž vodnej nádrže. Častý výskyt severozápadných vetrov a vlnobitia zapríčinili v tom čase narušenie opevnenia na ľavostrannej hrádzi. Opravy trvali takmer štyri mesiace a pracovníci vtedy obnovili úsek hrádze prístavu od lodenice a postupom času vytvorený prísyp na pravostrannej hrádzi zastabilizovala vysadená zeleň. Z vyťaženého štrkopiesku vznikli aj poloostrov a ostrov.

Na druhú revíziu sa čakalo dlhých štyridsať rokov. Bolo to z veľkej časti zapríčinené aj tým, že elektráreň v Jaslovských Bohuniciach nesmela zostať bez prívodu chladiacej vody a neexistoval náhradný variant. K ďalšiemu vypusteniu vodnej nádrže tak došlo až v roku 2007. Dôvodom kontroly päťdesiatročného diela bola i prehliadka konštrukcií a tesnení. Na dne prívodného kanála sa vtedy našlo niekoľko bicyklov, ale aj automobilov, pneumatiky či dokonca trezor.

Násyp odkláňa prúd

„Po napustení sa objavilo niekoľko problémov – priesakov na pravej strane do potoka Dubová. Tieto vývery boli nebezpečné a museli sme ich sanovať. Vynášali totiž aj podložie pod hrádzou. Urobili sme vtedy prísypy na miestach, kde presakovala voda,“ spomína si M. Koščál. Násyp, ktorý sa dnes ťahá takmer doprostred Sĺňavy, má za úlohu odkláňať prúd rieky, ktorý by svojou silou vymieľal dno nádrže, a tým spôsoboval problémy. Na otázku, či by tento „nový násyp“ nemohol fungovať na rekreačné účely, M. Koščál odpovedal: „Viem si predstaviť využitie najmä pre rybárov, ktorí by sa vlastne po suchej zemi dokázali dostať takmer doprostred nádrže. Iné využitie je limitované tým, že na Sĺňave platí štvrtý stupeň ochrany prírody.“ Priamo na vodnom diele je tak podľa zákona zakázané napríklad umiestniť iné zariadenie ako slúžiace vodohospodárom, tiež tu nesmú byť reklamné tabule a zákaz platí aj pre voľný pohyb psov.

Okolie vodného diela však ponúka hneď niekoľko možností trávenia voľného času. Pre vyznávačov cyklistiky tu bol vybudovaný takmer dvanásť kilometrov dlhý chodník a počas sezóny od mája do konca septembra je možné prejsť cez samotnú hať na protiľahlý breh Váhu a ratnovskú stranu vodnej nádrže. Nachádzajú sa tu rôzne detské ihriská, náučný chodník, na brehoch či v loďkách je možné pozorovať rybárov. Športovci tiež môžu využiť vodnolyžiarsky vlek či iné formy vodných športov.
(Pokračovanie nabudúce)

Pripomeňte si podujatie Máj na Sĺňave, pri ktorom sa uskutočnilo aj odomykanie Váhu a pripomenulo sa aj 50 rokov fungovania vodného diela Drahovce – Madunice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj