Slovenské osobnosti medicíny vo svete (53): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 5. mája 2010, 10:41
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Martinovi Kukučínovi a Oskarovi Pšenákovi

Martin KUKUČÍN
* 17. 5. 1860 Jasenová, + 21. 5. 1928 Pakrac (Chorvátsko) – lekár, publicista, významný predstaviteľ slovenského literárneho realizmu

Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr, sa narodil v sedliackej rodine, v Jasenovej na Orave v rodine Jána Bencúra a Zuzany Paškovej, ktorú prezývali „Kukuča“ (odtiaľ jeho pseudonym). Vzdelanie získal na slovenských gymnáziách v Revúcej, Martine a Banskej Bystrici, ale aj Kežmarku a štúdium dokončil v Šoproni. Najskôr však musel absolvovať štúdium maďarčiny na maďarskom učiteľskom ústave v Kláštore pod Znievom a medzitým v rokoch 1877-1884 pôsobil ako učiteľ v Jasenovej.
Chcel študovať teológiu, ale v súvislosti s protislovenskou atmosférou na Teologickej fakulte v Bratislave sa rozhodol pre štúdium na lekárskej fakulte v Prahe. Po skončení štúdia absolvoval prax v Bratislave, Innsbrucku a vo Viedni. Nepodarilo sa mu v odbore zamestnať na území Slovenska, tak úspešne absolvoval súbeh na miesto obecného lekára v Selci na ostrove Brač v Chorvátsku. Okrem lekárskej ordinácie si tu zriadil aj lekáreň. Postupne sa stal aktívnym členom a neskôr aj predsedom čitateľského a kultúrneho spolku „Hrvatsky Sastanak“.
Zaujímal sa o zdravie svojich pacientov a trápilo ho, že ľudia skôr vyhľadávali ľudových liečiteľov a šarlatánov ako vzdelaných lekárov. Rovnako ho trápil alkoholizmus, ktorým ľudia riešili svoje problémy. Na konci 19. storočia sa pokúsil o návrat na Slovensko, ale nepodarilo sa mu to. V roku 1904 sa oženil s Pericou Didolićovou, s ktorou v roku 1908 odišli Južnej Ameriky. V Santiagu si urobil nostrifikačné skúšky a odtiaľ odišiel do Punta Arenas v Chile. Tu bol medzi početnými chorvátskymi vysťahovalcami veľmi obľúbený, lebo liečil nezištne a chudobných celkom bezplatne.
Na Slovensko sa vrátil až v rokoch 1922-1924, no v rokoch 1924-1925 opäť žil v Chorvátsku. V roku 1925 usporiadal majetkové pomery Punta Arenas a definitívne sa vrátil do Chorvátska. Tam sa v kúpeľoch Lipik liečila jeho chorá manželka. No nakoniec on predčasne zomrel v nemocnici v neďalekom Pakraci na následky zápalu pľúc. Pochovali ho dočasne v Záhrebe, ale jeho telesné pozostatky boli v roku 1928 prevezené do Martina na Národný cintorín, kde ho pochovali 29. októbra 1928.
Ako spisovateľ sa spočiatku venoval hlavne písaniu poviedok a noviel, v ktorých sa vracal do svojej mladosti, k svojim prvým zamestnaniam, takmer fotograficky podal obraz dedinského života a sedliackeho zmýšľania. Svojím dielom Dom v stráni založil tradíciu dedinského románu.

Oskar PŠENÁK
* 30. 9. 1973 Nové Zámky – lekár – reumatológ

Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe, smer všeobecné lekárstvo, študoval v rokoch 1992-1998. Štúdium ukončil 27. 7. 1998 s titulom MUDr. Po promócii pracoval v rokoch 1998-2003 v Ústave patologickej fyziológie 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe, pričom v roku 2003 obhájil dizertačnú prácu s témou – Regenerácia hemopoetického tkaniva myší po myelosupresii a získal vedecký titul PhD.
Okrem vedeckej práce sa významným spôsobom podieľal na výučbe poslucháčov 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, na seminároch a prednáškach študentov medicíny 3. ročníka, vo výučbe hematoonkológie a reumatológie na Paracelsovej súkromnej lekárskej univerzite v Salzburgu v Rakúsku. Od roku 1999 vykonával povinnú cirkuláciu v odbore interná medicína vo Všeobecnej fakultnej nemocnici 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, úspešne atestoval z odboru interná medicína I. stupňa v roku 2003, vo svojom kariérnom postupe prešiel na univerzitnú kliniku v Salzburgu, kde si doplnil prax a v roku 2008 úspešne absolvoval atestáciu II. stupňa z internej medicíny ako aj sonografické kurzy.
Aktívne sa zúčastňuje na sympóziách a kongresoch v Českej republike, Rakúsku a navštevuje početné reumatologické podujatia v Európe, m.i. aj kongres EULAR
v Dánsku (2009). V súčasnosti sa venuje najmä klinickej reumatológii a je autorom alebo spoluautorom 13 štúdií v zahraničných časopisoch. MUDr. Oskar Pšenák je úspešným lekárom – vedcom a pedagógom v odbore interná medicína-onkológia a reumatológia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava