Rotunda Jurko

  • Cestovanie
  • 5. mája 2010, 10:53
  • Autor:Regina Hulmanová

PIEŠŤANY – Rotunda sv. Juraja (Locus Durco), ktorej najstaršia časť podľa archeologických výskumov vznikla už v 9. storočí, je ukrytá v horách Považského Inovca pod hrebeňom vrchu Marhát vo výške 456 m.

Východiskovým bodom je obec Nitrianska Blatnica alebo rekreačné zariadenie Výtoky, z ktorého sa k rotunde dostanete po zelenej značke. Chodník neďaleko kostolíka v stredoveku spájal Považie s Ponitrím a dnes patrí k obľúbeným turistickým a pútnickým miestom. Svätojurajská púť sa tu koná každoročne od roku 1530 a počas letnej sezóny i turistická sv. omša prvú nedeľu v mesiaci v popoludňajších hodinách. Okolie rotundy je obklopené nádhernou lúkou a hora ukrýva ďalšie prekvapenie v podobe barokovej kalvárie a pramenitej pitnej vody.
Archeologický výskum odkryl dva palisádové dvorce z 9. storočia a náznak palisády otvára vstupnú bránu vedúcu k Rotunde sv. Juraja. Povyše kostolíka je postavené jednopriestorové zrubové obydlie, ktoré nám umožňuje predstaviť si príbytok z obdobia 11.–12. storočia v Nitrianskej Blatnici a 9. storočia v blízkom Ducovom. Nad Rotundou sv. Juraja na svahu vrchu Marhát je situovaná i kalvária. Súsošie Ukrižovania tvorí kríž s Kristom, kľačiaca Mária Magdaléna a po bokoch sochy Panny Márie a sv. Jána, pravdepodobne z konca 18. storočia, resp. začiatku 19. storočia od neznámeho amatérskeho autora.
Pod kalváriou niekoľko metrov od rotundy je pramenitá pitná voda, ktorá je príjemným osviežením v letných mesiacoch. Rotunda má i svoju svoju poveru, ktorá môže byť zaujímavá najmä pre slobodné dievčatá. Ak vraj dievča túži po ženíchovi, má pred Rotundou sv. Juraja zakričať – Svätý Ďuro, tu ma máš, keď ma do roka nevydáš, na rok ma tu zase máš! Občianske združenie Rotunda Jurko, ktorého hlavnou náplňou je záchrana a propagácia tejto vzácnej pamiatky, v roku 2003 otvorilo náučný chodník, ktorý nás prevedie historickými, archeologickými či prírodnými zaujímavosťami
okolia.  

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav