Pancierový vlak Štefánik napadnú v rámci leteckých dní nemecké lietadlá

  • Spravodajstvo
  • 5. mája 2010, 15:57
  • Autor:online redakcia/tasr

PIEŠŤANY – Simulovaný útok troch lietadiel s kamuflážou nemeckých lietadiel z druhej svetovej vojny na zrekonštruovaný pancierový vlak Štefánik bude jednou z hlavných atrakcií 4. Národných leteckých dní (NLD), ktoré sa uskutočnia 29. až 30. mája na letisku v Piešťanoch.

Ako informoval Zdeněk Úšela, riaditeľ 4. NLD, bude to jedna z  najväčších atrakcií. Keďže ide o trať, na ktorej sa bežne jazdí, pripraviť ju nebolo vôbec jednoduché. Diváci si budú môcť pozrieť aj niekoľko historických lietadiel, ako napr. Jak-3U, Supermarine Spitfire či Lisunov Li-2.
„Na NDL očakávame účasť 15 krajín a približne 50 lietadiel v rámci letovej ukážky a takmer 60 lietadiel v rámci statickej. Spolu s ďalšími účastníkmi, ako sú napr. aerokluby to bude zhruba 120 kusov techniky, ktorú bude možné počas obidvoch dní vidieť,“ uviedol riaditeľ komunikácie NLD Tomáš Kika s tým, že „to bude minimálne základ, ktorý mali návštevníci možnosť vidieť na našich leteckých dňoch doteraz“.
Dominantou bude ako po minulé roky najmä letová i statická ukážka Vzdušných síl Ozbrojených SR, ktoré predvedú okrem iného aj MiG 29, cvičný L-39 Albatros či transportný vrtuľník Mi-17. Armáda Českej republiky sa predvedie kombináciou stíhacích lietadiel JAS-39 Gripen, L-159 Alca a vrtuľníkov Mi-171 a Mi-24.
Vo vzduchu budú mať návštevníci možnosť vidieť aj zahraničné stíhacie a stíhaco-bombardovacie lietadlá Eurofighter, SU-35, F-16, na zemi v statickej ukážke bude možné zhliadnuť francúzsky Mirage 2000D i nemecké Panavia Tornádo. Americké vzdušné sily predvedú návštevníkom transportné lietadlo C-130 Herkules, C-27 J Spartan či lietadlo včasnej výstrahy AWACS 3-3A.
Chýbať nebudú ani ukážky akrobatických skupín. „Pozvali sme Flying Bulls z Českej republiky i skupinu Orlíkov z Poľska,“ priblížil Kika. Dodal, že program bude aj v tejto časti zaujímavý.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava